Jeugdverblijf Het Berkenhof in Tiegem krijgt 12.120 euro subsidies voor renovatie

Met de steun van de Vlaamse overheid kan deze sportschuur worden vernieuwd. Op de foto Yannick Ducatteeuw, Geert Steenhaut en Koen Tack. © XC
Redactie KW

Het Berkenhof is al meer dan 30 jaar een vaste waarde voor jeugdbewegingen uit heel België en nog verder. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) trok anderhalf miljoen euro uit om 73 Vlaamse jeugdverblijven op te waarderen. 12.120 euro daarvan gaat naar Het Berkenhof voor de vernieuwing van een dertigtal bedden en de renovatie van de sportschuur.

Het Berkenhof aan Westdorp biedt jaarlijks plaats aan heel wat jeugdverenigingen en jeugdbewegingen uit België. Met 77 slaapplaatsen binnen en 120 slaapplaatsen op het veld in tenten, is de kampplaats ook gegeerd bij groepen met kleine kinderen. Die kunnen namelijk binnen slapen terwijl de oudere afdelingen buiten in tenten slapen. Met het geld zullen uitbaters Jozef en zijn zoon Geert Steenhaut 30 bedden vernieuwen.

Het is een goede zaak om de verblijven te vernieuwen

“De bedden moeten voldoen aan vernieuwde wetgeving aangaande de veiligheid. We moeten evenwel eerst de kosten maken en zullen daarna het geld terugkrijgen. Van onze investeringen betalen we zelf 60 procent en 40 procent komt van de toegewezen subsidie. Moesten we dit allemaal zelf betalen, zouden we de prijzen moeten verhogen. En dan gaan we voorbij aan ons doel om een goedkope kampplaats aan jeugdbewegingen aan te bieden”, vertelt Geert Steenhaut (44), administratief contactpersoon van de kampplaats.

Sportschuur

Maar ook de sportschuur krijgt een opfrisbeurt. Na 30 jaar zijn er verzakkingen in de vloer. Ook de muren zullen er gerenoveerd worden. De sportschuur wordt vaak gebruikt op kamp als het slecht weer is, als alternatief.

Gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack (N-VA) is bijzonder blij met de subsidies van de Vlaamse regering. “Hoe meer hoe beter natuurlijk. We zitten zelf niet aan de kas voor dergelijke zaken”, klinkt het. Schepen van Jeugd Yannick Ducatteeuw (INZET) ziet het als een stimulans om blijvend te investeren. “Het is een goede zaak om de verblijven te vernieuwen en te investeren. En dat je dat kan doen zonder alles zelf te betalen. Hoe meer beweging ook in Tiegem en Tiegembos van jeugdverenigingen, hoe beter”, vertelt de schepen.

Inschrijvingen

Jeugdbewegingen die interesse hebben om volgend jaar de kampplaats te betrekken zijn eraan voor de moeite. De lokalen zijn al tot en met 2021 bezet voor de zomerperiode. In januari beginnen de inschrijvingen al voor 2022. Jeugdbewegingen komen naar Tiegem voor de charme van de streek.

Meer comfort

“Vroeger ging men naar de Ardennen, maar dat zal niet eeuwig meer duren. Hier is er meer comfort met de slaapplaatsen. Ik merk ook dat de jeugdbewegingen van steeds minder ver komen. Vroeger kwamen ze van Maaseik, deze zomer van Brugge en Schaffen”, weet Geert. Hij schat het aantal jaarlijks verblijvers op zo’n 1.500 personen. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier