Jeugdhuis Kontrabas in Ingelmunster blijft feestweekend verder voorbereiden

Thomas Desmet en Freek Gruyaert. © (foto AVdP)
Redactie KW

De coronamaatregelen houden de horecazaken al meer dan 50 dagen dicht. Zo ook Jeugdhuis Kontrabas. We spraken met voorzitter Thomas Desmet (23) en secretaris Freek Gruyaert (22). We vroegen hen hoe ze het hoofd boven water houden.

Hebben jullie evenementen moeten afgelasten?

Thomas: “Moeder Kontrabas, ons galabal op paaszondag en ‘Rub’a’dub Friday’, een nieuw reggae- & danceconcept hebben we moeten afgelasten en we hopen die op een nieuwe datum te plannen. Ook de verrassingsreis voor onze medewerkers van eind juni en het feest om het einde van de examens te vieren, ‘Tournée Rose’, zullen we waarschijnlijk moeten verplaatsen naar een latere datum.”

Freek: “Elke zondag keken we samen met een heleboel bestellers en vrienden naar ‘De Mol’, dus ook die afleveringen hebben we noodgedwongen thuis moeten bekijken. De avonden wanneer we gewoon open zijn en op ons terras een pintje zaten te drinken, missen we eigenlijk nog het meest.”

Hoe vangen jullie dit financieel op?

Thomas: “Moeilijk, zeker omdat we veel evenementen mislopen. Bavik, de eigenaar van het pand hielp ons wel al door de huur van de maand april niet aan te rekenen, maar over de meimaand hebben we nog niets gehoord. Dat zou een kleine aderlating zijn natuurlijk. Maar we hebben er goede hoop in dat Bavik ons zal blijven helpen.”

Freek: “Het is moeilijk om al een volledige raming te maken van de geleden schade. Door de omstandigheden konden we nog niet spreken met het gemeentebestuur. Ook het afgelaste EK voetbal is financieel een serieuze aderlating. Daar helpen we met vele bestellers elke match mee en krijgen zo veel centjes binnen.”

De medewerkers zijn een belangrijk onderdeel van jullie werking. Zien en horen jullie elkaar nog?

Thomas: “Alle bestellers die hier helpen, zijn ook heel goede vrienden. Die wil je natuurlijk blijven horen en zien. We doen regelmatig een online-café. Via Zoom, een online videochat, drinken we dan samen een pintje. Of spreken we dan eens af om te gaan wandelen, alles uiteraard volgens de geldende maatregels.”

Freek: “Naast elkaar eens online te zien, hebben we ook naar elkaars drie favoriete nummers aller tijden gevraagd. Die hebben we dan in de ‘Corona-Top-3’ gegoten. Elke dag lossen we dan een top drie van een besteller via de Instagrampagina en Spotify van ons jeugdhuis. We hebben af en toe ook special guests. Zo zijn onze burgemeester, Crooked Step, Gestapo Knallmuzik, Jelle Denturck van rockband Dirk. en Yves Lampaert al de revue gepasseerd.”

De Kontrabasfeesten vallen eind september, zullen die nog plaatsvinden?

Thomas: “De veiligheidsraad verbied massa-events en kleine festivals voorlopig tot en met 31 augustus. Wij vallen daar met de Kontrabasfeesten dus net buiten. We blijven dus nog even verder doen met onze voorbereidingen.”

Freek: “De definitie van klein festival is ons ook nog niet helemaal duidelijk. Het wordt nog kijken of wij daar binnen vallen of niet. Maar we zien het positief in en blijven dus voorbereiden. Het zal allemaal afhangen hoe de komende weken zullen evolueren.”

Hoe verloopt die voorbereiding?

Thomas: “De affiche is volledig ingevuld, dus het belangrijkste werk is gedaan. Binnenkort maken we de eerste namen bekend op onze sociale media.”

Freek: “Alle voorbereidingen lopen zoals anders. We kunnen alles online doen en dat lukt voorlopig goed. De praktische zaken worden wel uitgesteld. Onze sponsortochten hebben we bijvoorbeeld moeten verplaatsen naar een nog later te bepalen periode.”

Komt er een feestweekend als er nog maatregelen zijn?

Thomas: “We hopen natuurlijk op het beste. De artiesten duimen mee met ons, want ook voor hen is dit geen gemakkelijke tijd. Onze Basfeesten kunnen weliswaar enkel maar als we alle maatregelen kunnen volgen en de gezondheid en veiligheid van iedere aanwezige kan gegarandeerd worden.”

Freek: “Als de overheid ons een maximum aantal bezoekers oplegt, dan zullen we het financiële plaatje ook moeten herbekijken. We hopen natuurlijk op het beste.”

Het jeugdhuis laat het hoofd dus niet hangen in tijden van corona. Wie meer wil weten over het jeugdhuis, kan dit volgen op sociale media. De Corona-Top-3 en nieuws over de Kontrabasfeesten prijken op de Instagram- en Facebookpagina van het jeugdhuis. De Kontrabasfeesten zijn gepland aan Jeugdhuis Kontrabas, gelegen aan het Stationplein 31 in Ingelmunster en dat op 25, 26 en 27 september 2020. (AVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier