Jeugdhuis Comma blaast 25 kaarsjes uit

Jeugdhuis Comma start onder de naam Luster! met een nieuwe concertwerking. © Davy Coghe
Redactie KW

Jeugdhuis Comma bestaat 25 jaar en blijft zich ook in het nieuwe werkjaar toespitsen op die activiteiten waar het jeugdhuis de voorbije kwarteeuw naam mee heeft gemaakt. Opvallend is dat Comma niet langer in de binnenstad actief is en de locatie van het pendantjeugdhuis Slesh aan vzw Zundag heeft overgedragen. “We hebben al onze activiteiten op één plek gecentraliseerd in het gebouw van Het Entrepot (Binnenweg 4) en ook onze deelwerkingen onder een koepel verzameld”, zeggen Comma-medewerkers Julian Devos en Robin Van Oyen.

Al negen maanden staat Thomas Risteyn (32) aan het roer van jeugdhuis Comma, maar als wij er neerstrijken, is hij met vakantie. Geen nood, een echte hiërarchie kent het jeugdhuis niet. Zeker sinds de rollen in Comma herschikt werden. Julian Devos (25), aangeworven om de videowerking Comma.world vorm te geven, en Robin Van Oyen (32), die in jeugdhuis Slesh (Ezelstraat 47) de ondernemerszin bij jongeren moest aanpoken, huizen nu samen op de eerste verdieping van Het Entrepot.

Focusgroep

“Er is veel gebeurd sinds Bernard Degryse, jarenlang coördinator van Comma, afgelopen najaar is vertrokken”, bekent Van Oyen. “Op dat moment cirkelden er hier al behoorlijk wat jongeren uit de buurt rond, met Kilian Cras op kop. Thomas heeft het laatste zetje gegeven om hen – de Sint-Jozef crew hier een warme thuishaven te bezorgen. Ondertussen hebben die gasten hier een School’s Out-party opgezet. Met deze fuif kregen we heel wat prille jongeren over de vloer. Voor velen was het wellicht de eerste kennismaking met Comma.”

Met de focusgroep die bestaat uit jongeren tussen 14 en 19 jaar gaat voornoemd drietal het meest aan de slag om de algemene werking van Brugges jeugdhuis vorm te geven. “Sommigen zijn al toegetreden tot onze kerngroep, anderen zijn gewoon lid”, geeft Devos mee.

Luster!

Die jonge garde komt naar Comma om te poolen, te deejayen, te gamen, feestjes te organiseren, de bar en zaal her in te richten of gewoon om te chillen. “Zelf erken ik dat Comma hierdoor voor de buitenwereld misschien een wat schools imago heeft. Onze heel diverse concertwerking, waar we over heel Vlaanderen naam mee hebben gemaakt, willen we echter herlanceren en -oriënteren”, aldus Van Oyen. “Daarom starten we onder de naam Luster! ook met een nieuwe concertwerking. Een 14-koppige groep zal de programmering bepalen. Het wordt minder do it yourself dan onze vorige concertwerking Spot!. Bedoeling is om ook Brugse bands en muzikanten nauwer bij Luster! te betrekken. Die groep voelde zich toch wat tekortgedaan. Dit blijkt uit de resultaten van een Blauwdruk-bevraging van Het Entrepot.”

Alles vertrekt nu uit één naam, dus bij ons geen eilandgroepen meer

Het zogenaamde eigenaarschap van jeugdhuis Comma, dixit Risteyn, komt nu zowel tieners als twintigers toe. Daarom worden Comma. world en Slesh ook bij de reguliere werking van Comma betrokken. “Alles moet vanuit één naam vertrekken en dat is Comma. Geen Comma.world en Slesh of andere eilandgroepen meer”, geeft Devos mee.

Ondertussen staat in de beleidsnota van het nieuwe schepencollege dat het stadsbestuur werk wil maken van een jeugdhuis in de binnenstad. “Mede door ons toedoen, wat we toch aanzien als een mooie pluim voor onze werking. Hopelijk pikken andere jongeren dit idee op”, schuift Van Oyen naar voren.

Op zaterdag 24 augustus vindt ‘De Dag van jeugdhuis Comma’ plaats. Naast een skatecontest op het skatepark is er een toonmoment van ‘Carpet Sessions’ (courtesy of comma. world), een masterclass fotografie, p. a. en bar, een door de vrijwilligers ingerichte zomerbar op het hernieuwd Commaterras, doorlopend lekker eten en een speciale selectie drank.

Het muzikale luik wordt ingevuld door de bekendmaking van de nieuwe concertwerking ‘Luster!’, liveoptredens van Grotto, The Purplemachine en Space Baby Madcha, een zogenaamde schemersessie van een drum-‘n-basscrew en Comma Dubb’n door The Shamanic Sound System Dub Crew. De toegang is gratis. (SVV)


Wie zelf graag iets in jeugdhuis Comma wil organiseren, kan langsgaan of mailen naar info@jhcomma.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier