Waregemse jongeren moeten hobby’s schrappen

© gf
© gf
Redactie KW

Sinds vorige week moeten kinderen jonger dan 12 kiezen voor één hobby. Maar velen combineren één of meerdere sporten met kunstlessen of de jeugdbeweging. Wij gingen na wat deze maatregelen inhouden voor trampolineclub Lenig & Vlug en de kunst- en muziekacademie.

Stedelijke kunstacademie: “Kunstonderwijs is toch geen hobby?”

In de stedelijke kunstacademie in Waregem kunnen zowel kinderen als volwassenen terecht om meer te leren over woord, kunst of muziek. Door de veranderende coronamaatregelen hebben ook zij al heel wat moeten reorganiseren op vlak van lessen. Bij de aankondiging van de nieuwe maatregel voor kinderen jonger dan 12 is de directie onmiddellijk beginnen nadenken over de nodige aanpassingen. “We weten dat kinderen maar één keuze mogen maken dus hebben we de ouders op voorhand bevraagd om alles in goeie banen te leiden”, vertelt directrice Kerlijne Chanterie. Veel ouders lieten snel weten of hun kinderen wel of niet aanwezig zouden zijn in de lessen. Hierdoor kon de reorganisatie van de lessen vlot uitgewerkt worden. Zo wordt er online onderwijs gegeven waar nodig en wordt de grootte van groepen beperkt.

Onderwijs of hobby?

Het deeltijds kunstonderwijs valt onder het onderwijs en moet dus rekening houden met de maatregelen die daar worden genomen. Opmerkelijk is wel dat de nieuwe regel kinderen jonger dan 12 oplegt slechts één hobby te kiezen en dat kunst, woord en muziek daar ook onder vallen. Is het dan wel correct om het deeltijds kunstonderwijs ook als hobby te beschouwen? “Als schepen van onderwijs vind ik niet dat je het deeltijds kunstonderwijs als gewone hobby kan beschouwen”, reageert Jo Neirynck (CD&V). “Het is toch raar dat de notenleer, pianoles of de tekenles tot hobby’s gerekend worden, aangezien zij een vorm van officieel onderwijs zijn met toetsen en diploma’s? We begrijpen dat de contacten van kinderen moeten beperkt worden. Maar alle Waregemse onderwijsinstellingen doen dagdagelijks veel moeite om veilige schoolomgevingen te garanderen, ook het kunstonderwijs”, benadrukt Jo Neiryck.

Belang creativiteit

“We vinden het belangrijk dat onze leden creatief kunnen bezig blijven”, legt Kerlijne uit. “Als onderdeel van het onderwijs bieden wij kinderen en volwassenen een creatief leerproces aan. Ze krijgen de kans zich te ontwikkelen en hun zinnen te verzetten in tijden als deze. Ze kunnen als het ware heel even in een andere wereld duiken”, lacht ze. “Ook zijn de activiteiten van het kunstonderwijs belangrijk voor het mentale welzijn van kinderen, maar voor ieders veiligheid moeten jongeren verscheurende keuzes maken tussen sport, jeugdwerking en kunst”, voegt Jo hieraan toe.

Leerkrachten gemotiveerd

Ondanks de vele reorganisaties blijven de leerkrachten van de stedelijke kunstacademie nog steeds gemotiveerd. “Onze leerkrachten zullen doorheen de coronaperiode klaarstaan voor de leden. Ze doen er alles aan om iedereen te betrekken.” Zo worden lessen online gegeven waar mogelijk en krijgen leerlingen één op één begeleiding. “De veiligheid van onze leerlingen staat centraal”, geven zowel Kerlijne Chanterie als Jo Neirynck mee.

Trampolineclub Lenig & Vlug: “Sport is therapie voor onze leden”

Ook in trampolineclub Lenig & Vlug in Beveren-Leie beginnen zowel de leden als de trainers onder de coronamaatregelen te lijden. Vanaf maandag moesten ook hun leden jonger dan 12 kiezen om slechts één hobby uit te voeren. Velen onder hen doen naast trampoline ook toneel, muziek of Chiro. Toch heeft de club het gevoel dat velen onder hen gaan blijven springen. “Enerzijds is onze zaal groot genoeg om voldoende springers toe te laten en anderzijds snakken de kinderen echt naar sport”, vertelt hoofdtrainer Philippe Decavel. “Daarnaast vinden wij het jammer dat onze jongeren ouder dan 12 nog steeds niet kunnen trainen”, vertelt hij verder.

“Sommigen onder hen trainen op hoog niveau, zo waren enkele springers geselecteerd voor het Europees kampioenschap in Rusland. Door corona wordt het EK uitgesteld en gaat een deel van het harde werk op training verloren.” Ondanks de wil om te trainen, mogen jongeren ouder dan 12 enkel buitensporten beoefenen in beperkte groepen.

Veiligheid garanderen

Ook in de trampolineclub proberen de trainers zoveel mogelijk de maatregelen te volgen. “Ergens willen we corona niet voelen op training, maar het is er wel. Wij doen er alles aan om de veiligheid van de kinderen te garanderen”, vertelt Philippe. “Toch vinden wij als trainer de situatie ook lastig. Je probeert zoveel mogelijk te bereiken met de springers en als alles dan stil valt, valt je werk toch wel voor een deel in het water”, geeft hij aan. De club hamert op het belang van zowel de fysieke als mentale gezondheid van de jongeren. “Normaal gezien hebben 17-jarigen alle vrijheid om te doen wat ze willen. Nu krijgen ze heel wat beperkingen opgelegd, waardoor ze in een onlinewereld leven en te weinig bewegen”, legt Philippe Decavel uit.

Jeugd eerst

In coronatijden ziet de trampolineclub sport als een soort versterker van immuniteit. “Sport is een manier voor jongeren om zichzelf te ontplooien en contact te houden met leeftijdsgenoten”, vertelt Philippe verder. “Voorlopig hebben de jongeren geen vooruitzichten, vandaar dat ik ook achter het idee sta om de jeugd eerst te vaccineren.” Ook bij Lenig & Vlug proberen ze alternatieven te zoeken voor hun leden. Ondanks dat de wedstrijden op zowel beginners- als topniveau afgeschaft zijn tot juni, willen ze de springers wel in vorm houden.

“In het begin hebben we af en toe een workout of oefeningen gegeven, maar jongeren blijven hier niet voor gemotiveerd”, vertelt Philippe. “Nu vinden we het vooral belangrijk dat de jeugd voelt dat we met hen bezig zijn. Wij zien sport als een soort therapie voor onze leden. We zijn ervan overtuigd dat we ook de veiligheid van onze jongeren ouder dan 12 kunnen garanderen, maar natuurlijk volgen we de regels zoals die nu zijn opgesteld”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier