Jeugdhuis ‘t Molentje uit Kuurne trapt feestweekend voor 50-jarig bestaan op gang

Op de foto zien we huidig voorzitster Lore Duponselle samen met stichter van Jeugdhuis ’t Molentje Geert Callens. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Het startschot voor drie dagen feest ter ere van het 50-jarig bestaan van jeugdhuis ‘t Molentje werd vrijdagavond gegeven. Het verhaal van jeugdhuis ‘t Molentje begon op 27 september 1974 in de Kouterstraat. In april 2000 verhuisde het jeugdhuis naar de Leiestraat 1, waar het nog steeds gevestigd is. Het motto van het jeugdhuis luidt: “Zo laagdrempelig mogelijk zijn om mensen uit Kuurne en de ruime regio samen te brengen.”

Het verjaardagsweekend werd vrijdagavond geopend met een happy hour, gevolgd door een bierpongtoernooi en een optreden van het Gemengd Ventenkoor. De eerste verjaardagsavond werd afgesloten met Dirks Fuifcentrale.

Op zaterdag worden de beheerders van het jeugdhuis ontvangen op het gemeentehuis voor de officiële verklaring van ‘Koninklijke Vereniging’ en de viering van hun gouden jubileum. In de namiddag verzorgt oud-voorzitster van het jeugdhuis Benedikte Coussement samen met Anthony Dewaele de radioshow ‘Radio Risico’. ’s Avonds volgt een grote Molentjesquiz en aansluitend een fuif. Op zondag worden de feestelijkheden afgesloten met een aperitiefconcert met Gaz Manouche, een barbecue en Club Moulin Rave.

Café ‘t Molentje

“Het prille begin van het jeugdcafé ontstond 50 jaar geleden in de kelder van de oude gemeenteschool”, legt Geert Callens, stichter van het jeugdhuis uit. “Daar kwamen de aspi’s van de Chiro bijeen om gezellig te kletsen bij een natje. Ook het andere Kuurnse jeugdhuis ‘Den Tap’ bestond toen al, maar daar werd geen alternatieve muziek gedraaid. Daarom wilden Geert Callens en Danny Vanmarcke een plek waar dat wel kon. Ze vonden een oud café dat eigendom was van de toenmalige Kuurnse brouwerij Malfait, maar die wist te vertellen dat alles was doorverhuurd aan een andere brouwer. Uiteindelijk vonden ze café ’t Molentje in de Kouterstraat, vandaar de naam van ons jeugdhuis, die behouden bleef.”

Zwart-gele gevel

“Onze doelgroep is vooral de jeugd van 16+, maar dat betekent niet dat er geen activiteiten zijn voor 45+”, gaat Lore Duponselle (23), die twee jaar terug voorzitster werd van ’t Molentje, verder. “Een lange tijd heeft onze gevel van ’t Molentje gepronkt in het werk van graffitikunstenaar Tom Lefebvre, bekend onder de naam Artek. Ondertussen is ervoor gekozen om de gevel een nieuwe look te geven in de bekende zwart-gele kleur. Eigenlijk is het hele gebouw dringend toe aan renovatie, maar een andere locatie is ook een optie”, aldus Lore.

Wie mee wil feesten met ’t Molentje hoeft echter niet naar het jeugdhuis zelf te gaan, maar naar Hoeve Vandewalle, waar ook een expo loopt over 50 jaar ’t Molentje. Meer info via Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier