Jens Spriet uit Ingelmunster aan de slag als zelfstandig chocolatier-patissier

Jens Spriet is blij dat hij vorig jaar de stap naar zelfstandige zette. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Stijgt of daalt het aantal zelfstandigen in ons land? Volgens het ene medium is er een stijging, volgens het andere een daling. Met zijn 25 jaar is Jens Spriet wellicht de jongste zelfstandige in Ingelmunster. Eén jaar geleden begon hij als zelfstandig chocolatier-patissier in de Bruggestraat. Jens heeft nog geen seconde spijt dat hij die stap zette.

Is Jens Spriet één van de jongste of misschien zelfs de jongste zelfstandige in Ingelmunster? We vroegen het na bij o.a. Unizo-Ingelmunster, maar ook daar konden ze ons geen uitsluitsel geven omdat deze vereniging geen geboortedata bijhoudt. Wat we wel weten is dat Jens eerder toevallig zelfstandige werd. Na zeven jaar studies banketbakker-patissier aan De Groene Poorte in Brugge begon hij te werken bij Thomas in Lendelede, waar hij vijf jaar op de loonlijst stond. Pas twee jaar in dienst sloeg het noodlot toe. Jens werd ziek, had vaak last van astma. Na meerdere onderzoeken stelde een specialist vast dat hij de bloemziekte had. Voor Jens was dat een serieuze domper. “Vooral op mijn luchtwegen had ik last. In het ziekenhuis stelde men vast dat ik allergisch was aan tarwe. Wel van tarwe die in de lucht hing, niet van de bloem. Ik werkte twee jaar met puffers, maar mijn toestand verbeterde niet. Uiteindelijk kreeg ik het advies om een ander beroep te zoeken. Daar stond ik dan, nog zo jong. Ik lag er vele nachten van wakker.”

Wetgeving

“Ik besloot iets uit te bouwen als chocolatier. Ik deed dat één jaar in bijberoep, waarna ik op 10 november vorig jaar begon met mijn eigen zaak Cachet in de Bruggestraat 85/01. Mijn vorige werkgever Thomas gaf mij veel advies. Ik zocht ook veel zelf op rond de wetgeving. Als jongeman met een eigen zaak beginnen, is niet zo evident.”

Fondantchocolade bevat het grootste gehalte cacao en is dus ook het gezondst

Jens heeft nog géén seconde spijt dat hij zich settelde als zelfstandig chocolatier-patissier. “In het begin was het even zoeken. Ik moest rekening houden met de hoeveelheid die ik nodig had en vooral de houdbaarheidsdatum, zeker bij de pralines. Maar je eigen creaties kunnen maken is zalig toch? De klant geeft wel eens complimenten, dat doet deugd. Als zelfstandige mag ik echter niet kijken op één uurtje langer werken”, vervolgt Jens, die in zijn vrije tijd gaat fitnessen en met vrienden uitgaat. “Als jonge zelfstandige had ik geen problemen om mijn klantenbestand uit te bouwen. Ik maakte wel eens reclame via een huis-aan-huisblad, maar het is vooral de mondelinge reclame die telt. Of ik terug die stap zou zetten? Vast en zeker, ik heb er nog geen seconde spijt van ondanks de vele uren die ik moet werken. Op zondag is de winkel om 8 uur open. Dan ben ik al om 5 uur in mijn zaak om pakweg verse pudding te maken, enz.”

Eetbare kaders

Jens is creatief met pralines. Hij heeft toch ook geen allergie voor chocolade? “Neen, gelukkig niet”, lacht hij. “Momenteel ben ik al volop bezig met de voorbereidingen voor Sinterklaas. Melkchocolade blijft het meest in trek. Fondant is het gezondst, daar zit het meeste cacao in. Hoe bleker de chocolade, hoe ongezonder. Witte chocolade bevat dan weer vooral suiker. In wat ik uitblink?”, herhaalt Jens onze vraag. “Ik maak bijvoorbeeld eetbare kaders in chocolade met gepersonaliseerde foto’s. Die zijn erg in trek. Ik probeer ook creatief te zijn met mijn eigen pralines. Ik maak eigen fruitpuree en vullingen van karamel. Ik steek bijvoorbeeld een passiepuree in een karamel. Dat zorgt voor een persoonlijke touch. Ik wil vernieuwend zijn en wil dat in de toekomst nog uitbouwen. Ik wil mijn assortiment nog vergroten. Maar ik heb tijd, eerst een lief vinden. Is ze allergisch aan chocolade, dan kan ze de boekhouding verzorgen”, lacht Jens, die in de namiddag kan rekenen op de hulp van zijn moeder Greet. De jonge zelfstandige levert ook al zijn eigen werk uit aan bakkers in de regio en tijdens de zomer focust hij zich op zelfgemaakte ijsroom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier