Jens Dendoncker: “Je moet met alles kunnen lachen. Humor is zoveel waard”

Jens Dendoncker: "We moeten onszelf nu maar wat vervelen". (foto Diego Franssens) © Jens Dendoncker
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Ook in alles-staat-even-stil-tijden is Jens Dendoncker (29) druk in de weer om het volk te entertainen én sensibiliseren. Op VTM kleurt hij af en toe mee de ochtendshow ‘Blijf in uw kot’. In quarantainemodus thuis verwent hij zijn volgers op hilarische filmpjes en schrijft hij volop aan een nieuwe show. “Ik zie dit als een gedwongen meditatieoefening en een signaal voor ons allen.”

Hoe hak je met de blote hand een banaan in twee? Hoe schop je een colablikje van de hand van je lief (zonder haar te blesseren)? Vraag vooral geen tips aan Jens Dendoncker. Gelukkig voor onze lachspieren plaatste hij de hilarische pogingen tot wel op zijn Instagrampagina. Onderbroekenlol – en neem dat maar letterlijk – in tijden van miserie en opperste quarantainemodus. Op de eerste vraag die we iedereen in deze reeks stellen, kennen we dus eigenlijk al min of meer het antwoord.

Moet je kunnen lachen met corona?

“Je moet met alles kunnen lachen. Voor mij is dat een manier om met dingen om te gaan, bijvoorbeeld als iets mij angst inboezemt of ergert. Ook corona dus. Als ik de reacties lees op de filmpjes die ik post, dan is net dát de reden waarom ik het doe en zal blijven doen. Mensen kunnen de hele toestand zo even vergeten. Daar zijn we met zijn allen regelmatig aan toe.”

Is het ook een middel om verveling tegen te gaan? Of draait het puur om de verwerking van emoties?

“Me vervelen zit er niet meteen in. Ik ben een nieuwe show aan het schrijven, ik heb dus mijn handen meer dan vol. Gelukkig werk ik sowieso al vaak van thuis uit om te schrijven. Ik ben niet meteen bang voor corona, maar ik vind dat we nu allemaal een plicht hebben om te doen wat van ons verwacht wordt. (nuchter) Er zijn ergere dingen dan thuis zitten wachten in je zetel. Ik begrijp wel dat er veel mensen vrezen voor hun inkomsten. Zelfstandigen zullen hier grote gevolgen van dragen. Ik probeer dat niet te minimaliseren. Ik heb trouwens ook mijn laatste shows van Bang van Dendoncker moeten annuleren. Daarvan zullen ook de mensen die een ticket hadden de dupe zijn. Maar uiteindelijk draaien de maatregelen om het algemeen belang. Om deze crisis samen te overleven, moeten we dit gewoon even samen doen.”

Is de kracht van humor dan des te hoog?

“Uiteraard. Mensen grijpen naar entertainment. We bevinden ons plots allemaal in een andere realiteit. De observatie daarvan is bovendien vaak grappig. Mensen moeten telewerken terwijl er drie koters constant aan hun mouw komen trekken. (hoog stemmetje) Mama, mama, mag ik dit? Mama, mama, waar is papa? Er zijn heel wat funny elementen. We moeten ook niet per se met corona lachen, maar gewoon mensen doen lachen in deze tijden. Dat is zoveel waard. Het is ook vooral een ideaal moment om extra creatief bezig te zijn, zonder daarbij voortdurend stil te staan bij de afwerking en de details. Gewoon gaan met de banaan, is mijn boodschap aan iedereen met humoristische ambities in deze periode. Zit je er eens naast? Nobody cares. Na twee uur is het toch weg, opgeslokt door het internet.”

Komt alles nog goed met ons oude leven, denk je?

“Alles komt sowieso goed. Ik hoop wel, en misschien is dat naïef, dat een aantal dingen zullen veranderen. Er gaan toch stemmen op vanuit allerlei hoeken, van psychiaters en wetenschappers tot activisten, dat dit hét moment is om ons oude levensritme te herzien. Dat dit een soort wake-upcall kan zijn. Naar de natuur toe bijvoorbeeld, maar ook in verhouding tot onszelf. De wereld draait ook gewoon door als het ritme een pak lager ligt. Voor veel mensen brengt deze periode rust waarin ze niet veel kunnen doen en er ook geen FOMO is. Die Fear Of Missing Out (de angst om iets mis te lopen, red.) kan er nietzijn want iedereen zit toch thuis.”

“Dit is hét moment om ons oude levensritme te herzien”

“Het is een gedwongen meditatieoefening. Mensen die het geluk hebben niet ziek te zijn en geen acute financiële problemen hebben door corona, moeten dit op een positieve manier bekijken. We moeten onszelf maar wat vervelen. Iedere psychiater en psycholoog is het eens over de ziekte van deze tijd: niemand beheerst nog de kunst van zich eens schromelijk te vervelen. Terwijl net dat voorafgaat aan inspiratie en creativiteit. We zijn zo geprikkeld door al die impulsen om ons heen. Van schermpjes, entertainment, tot sociale media. Alles aan een rotvaart. Heb je het allemaal niet gezien? Dan ben je niet meer mee. Hopelijk is dit voor velen een eyeopener.”


Jens Dendoncker

Jens Dendoncker werd op 18 december 1990 geboren in Kortrijk en groeide op in Zwevegem. Tussen 2014 en 2016 won hij vier comedyprijzen en kende zijn carrière een enorme versnelling. In 2017 stelde hij zijn eerste avondvullende zaalshow voor: Bang van Dendoncker.

Nog dat jaar kwam het eerste seizoen van het veelal gelauwerde Hoe Zal Ik Het Zeggen? op VTM uit, met Jens als centrale figuur. Vanaf 2018 is hij ook te zien in Beste Kijkers op VTM. Op diezelfde zender is hij momenteel ook te zien in de dagelijkse ochtendshow Blijf in uw kot.