Jarne Debue heeft iets van een déjà vu

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: “wie ziej gie?”. Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks ‘De Kortrijkzaan’. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Jarne Debue. Een jonge Kortrijkzaan die tweedehands gitaren verkoopt.

Twee jonge mannen staan in het portiek van een winkel in de Budastraat een zelf gerold sigaretje te roken. De ene heeft een mutsje op zijn hoofd, de andere heeft een blad aan zijn oor. Of liever een oorbel van een blad. Ik kan niet meteen zeggen van welke boom het is gevallen. De man met het blad blijkt de eigenaar van de winkel te zijn. Jarne Debue heet ie. En ja, dat rijmt op ‘Déjà Vu’. Een goeie naam voor een tweedehandszaak. Want dat is het. Jarne verkoopt er gitaren en versterkers die al een leven geleid hebben. En die vooral geschikt zijn om meerdere levens stand te houden.

Jarne staat erbij met warrig haar en een baard die een kapper graag zou trimmen. Niet dat hij sjofel gekleed is, maar mocht blijken dat hij een goeie klant is van kleerwinkels die zich in tweedehandskledij specialiseren, zou dat weinig verbazing wekken.

Zijn ietwat slome manier van praten, zou het vermoeden kunnen wekken dat ook hij al een leven heeft geleid. Maar hij straalt vooral charme, warmte en sfeer uit. Zoals zijn winkel. Waar traagheid toegelaten is. Déjà Vu’ leeft van wat langer meegaat. Waar klank beter klinkt als het hout een extra laagje heeft. Zoals de betere violen. Ook zijn eigen muziek heeft dat extra laagje en bestaat bij gratie van het verleden.

Want met Jarne ontdekken we niet alleen een unieke persoonlijkheid en een plekje dat we willen tippen aan iedereen die van hebbedingen met karakter houdt, zijn band eLeNor klinkt zo verdomd goed dat je zou gaan afvragen waarom je die cd ‘eLeNoR’ nog niet kent. Een tip: surf naar youtube en tik in: ‘eLeNor, Kortrijk, The Search’. Geweldig nummer. Het genre is Americana, verklapt Jarne.

Voor het geval je een definitie wil, zegt wikipedia dat met deze term muziek wordt getypeerd die is afgeleid van authentieke country, folk en blues in een modern jasje. Een definitie die beter kan. In ieder geval, ook eLeNoR klinkt alsof de band al een heel leven achter de rug heeft. Met andere woorden, Jarne is een kerel met een fond. En hij is niet alleen. Je ziet voortdurend figuren bij hem binnenlopen die net als hij ook zoeken. Mensen voor wie jong zijn niet betekent dat alles rap en snel moet, of moet blinken. De beste muziek is authentiek.

En die krijg je uit instrumenten die even echt zijn. Die klinken alsof je ze al eens gehoord hebt op plaatsen die aanvoelden als een warm bad. Ja, een déjà vu heeft iets ongrijpbaars. En voelt tegelijk o zo vertrouwd aan. Ben ik aan het afdwalen? Dat komt ervan als je op mensen als Jarne afstapt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.