Jan Ypermanziekenhuis schenkt computers aan scholen uit de regio

Een delegatie van het Jan Yperman Ziekenhuis (derde van links IT-manager Mario Keersse, derde van rechts bedrijfskundig directeur Pieter Declerck en naast hem rechts IT-medewerker Alistair Taylor en anesthesist dr. Luc Verbanck, samen met vertegenwoordigers van scholen uit de regio. (Foto Jan Yperman Ziekenhuis)
Redactie KW

Het Jan Yperman Ziekenhuis schenkt meer dan 100 computers, printers en schermen aan scholen uit de regio, nadat het ziekenhuis de volledige IT-infrastructuur vernieuwde.

Dit jaar heeft het Jan Yperman Ziekenhuis zowat z’n volledige IT-infrastructuur vernieuwd: honderden computers (zowel desktops als laptops), schermen en printers werden vervangen door nieuwe toestellen, legt IT-manager Mario Keersse uit. “Dat was noodzakelijk omdat we als geavanceerd ziekenhuis qua hard- en software aan steeds hogere eisen moeten voldoen en de programma’s en applicaties die we gebruiken steeds meer rekenkracht vergen. Daarbij spelen onder meer cyberveiligheid en GDPR, het nieuwe EPD (elektronisch patiëntendossier) en werken in de cloud een belangrijke rol.”

Duurzaamheid

De toestellen die niet langer gebruikt worden, werden per type en leeftijd gesorteerd door de mensen van IT. Dat leverde een indrukwekkende stapel op. “Omdat we duurzaamheid én maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel dragen, hebben we besloten de jongste en dus krachtigste toestellen en randapparaten te schenken aan lagere en middelbare scholen uit de regio“, legt bedrijfskundig directeur Pieter Declerck uit. “Die gingen daar graag op in. Intussen kwamen reeds scholen langs uit Ieper, Poperinge, Diksmuide, Mesen en Alveringem.”

Directeur Mireille Vanallemeersch van de Vrije Basisschool Sint-Jan tussen een deel van de apparatuur die het Jan Yperman Ziekenhuis wegschenkt. (Foto Jan Yperman Ziekenhuis)
Directeur Mireille Vanallemeersch van de Vrije Basisschool Sint-Jan tussen een deel van de apparatuur die het Jan Yperman Ziekenhuis wegschenkt. (Foto Jan Yperman Ziekenhuis)

Uit alle computers hebben de IT’ers van het Jan Yperman Ziekenhuis eerst de harde schijf verwijderd, zodat de geschonken computers met zekerheid geen patiëntengegevens meer bevatten.

Pc in elke klas

Mireille Vanallemeersch is directeur van de Vrije Basisschool Sint-Jan, op een boogscheut van het Jan Yperman Ziekenhuis. Zij laadde zowel desktops, laptops, schermen als printers in voor haar school. “We zijn een kleine school die het met beperkte financiële middelen moet zien te redden”, zegt ze. “Nieuwe pc’s en randapparatuur wegen zwaar op ons budget. En toch zijn computers vandaag onmisbaar voor een school: in elke klas hebben wij pc’s waarop de kinderen dagelijks om beurt mogen werken. Ze krijgen er oefeningen voor taal, rekenen enzovoort. Denk bijvoorbeeld aan het digitaal leerplatform Bingel, waarop kinderen ook thuis kunnen inloggen. We hebben ook leerlingen die omwille van hun motoriek met digitale handboeken op de computer werken. Wie thuis geen pc heeft, kan de computertaken op school doen. Zo raken ze niet achterop. En leerlingen die snel weg zijn met leerstof kunnen zich op de computer verdiepen in bepaalde onderwerpen. ICT is een onderdeel van het leerplan media, dankzij deze hardware kunnen onze leerlingen deze vaardigheden oefenen. We zijn onze buren van Jan Yperman in elk geval heel dankbaar voor de gift.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier