Jambon en Demir willen verbod op tweedeverblijvers zo snel mogelijk opheffen

© belga
Redactie KW

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) vindt dat het verbod op tweedeverblijvers “zo snel mogelijk” moet verdwijnen. Zeker tot 8 juni is het voor mensen met een tweede eigendom aan de zee of in de Ardennen nog verboden om dat tweede verblijf te bezoeken. Maar dat verbod is niet langer te motiveren, zo schrijft N-VA-minister Demir op Facebook. Vlaams minister-president Jan Jambon steunt de oproep van partijgenoot Demir.

Er is de voorbije weken al veel inkt over gevloeid over de tweedeverblijvers, maar de Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week om tweedeverblijvers ten vroegste vanaf 8 juni toe te laten. Die timing zette hier en daar kwaad bloed. Zo hebben honderden tweedeverblijvers hun krachten gebundeld in een juridische procedure tegen de staat.

Ook Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en minister-president Jan Jambon vinden het huidige verbod niet langer houdbaar. “Als je mensen verhindert om naar hun eigendom, verhuurverblijf of stacaravan te gaan, moet je dat wel kunnen motiveren. In de eerste plaats voor die mensen zelf. En die motivatie ontbreekt vandaag volledig. Integendeel, belangrijke stemmen in het debat, zoals viroloog Marc Van Ranst, noemen het verbod een ‘slechte maatregel’ en ‘virologisch nutteloos'”, schrijft Demir op Facebook. ls er volgens de virologen geen wetenschappelijke basis meer om mensen een bezoek aan hun tweedeverblijf te ontzeggen, moet de Nationale Veiligheidsraad volgens Demir “consequent” zijn en het verbod “zo snel mogelijk opheffen”.

“Natuurlijk zullen maatregelen nodig zijn om te verhinderen dat mensen samenhokken in toeristische hotspots”, aldus Demir. “Dat is de verantwoordelijkheid van de lokale overheden en vooral de mensen zelf. We geven mensen de verantwoordelijkheid om zelf risico’s te vermijden. Dat doen we op de werkvloer, bij familiebezoek en bij vrijetijdsbesteding”.

Demir vindt ook dat mensen met een tweede eigendom hier en daar onterecht zijn afgeschilderd als “verwende ettertjes met gebrek aan realiteitszin”. “Ik heb die piste nooit gevolgd”, stelt de N-VA-minister. “Net zoals ik de piste niet volg dat het eigendomsrecht boven het recht op veiligheid gaat. Of de manier waarop sommige burgemeesters de tweedeverblijvers zien als een verbruikersmachine die ze aan en af kunnen zetten naar believen. Al kan niemand ontkennen dat mensen met een tweede woning in toeristische gebieden, deel uitmaken van het economisch weefsel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.