Jaarlijkse zwembaddagen zetten De Amfoor in de kijker

Redder Davy Pype, redster Véronique Lievens en sportfunctionaris Stefaan Degryse. © ©Jan STRAGIER
Redactie KW

Het Moorsleedse zwembad De Amfoor blijft mooie bezoekersaantallen halen. Ondanks de komst van het nieuwe zwembad in Roeselare, steeg het aantal individuele zwemmers in 2018. “Heel wat kinderen komen hier zwemlessen volgen.” De gemeente organiseert opnieuw de jaarlijkse zwembaddagen om De Amfoor in de kijker te zetten. Intussen staat het zwembad in Dadizele te koop op de openbare markt.

De komst van het nieuwe zwembad op de site Schiervelde in Roeselare, lijkt geen invloed te hebben op het aantal zwemmers in Moorslede. Daar komen ieder jaar zo’n 50.000 zwemmers over de vloer. “In vergelijking met 2017 lag het aantal in 2018 nog hoger. Daarbij heel wat zwemmers uit Moorslede, maar we merken dat in de brede regio het zwembad aan naamsbekendheid wint”, aldus sportfunctionaris Stefaan Degryse.

Enkele buurgemeenten participeerden mee in de renovatie van het zwembad. Vooral heel wat Zonnebekenaars maken nu gebruik van het Moorsleedse zwembad. De bewoners van Langemark-Poelkapelle en Staden komen in vergelijking met die gemeente minder zwemmen in De Amfoor. In De Amfoor komen, naast de vele scholen, ook vooral heel wat jonge gezinnen wiens kinderen in het zwembad leren zwemmen. “We merken dat het aantal kinderen van een jaar of zes oud echt wel toeneemt. Ook de aquagym op maandagavond blijkt een schot in de roos”, aldus Degryse. “We zijn vooral tevreden om te zien dat de keuze voor een zwemmerszwembad de goede was”, vult schepen Jurgen Deceuninck (STERK) aan. Hij merkt ook dat de cafetaria Aqua-Mundo mensen lokt om na een zwembeurt of tijdens een zwemles van de kinderen, even te verpozen.

Zwembaddagen

Komend weekend zet de gemeente het Moorsleedse zwembad extra in de kijker tijdens de jaarlijkse zwembaddagen. “Sinds enkele jaren gaat de zwemmarathon niet meer door, maar hebben we met de zwembaddagen wel een leuk initiatief gevonden om ons zwembad nog eens extra in de kijker te zetten”, aldus schepen Jurgen Deceuninck (STERK). De zwembaddagen gaan dit jaar door op vrijdag 15 en zondag 17 november. Op vrijdag is er discozwemmen. Dj Rik zorgt tussen 14.45 en 15.45 uur voor extra ambiance voor de senioren, die wekelijks op vrijdagmiddag massaal het zwembad benutten. Vanaf 17 uur is het zwembad open voor iedereen en draait dj Rik zijn allerbeste zwemhits. Op zondag 17 november krijgen fervente zwemmers de kans om hun lange afstandsbrevet te behalen. Zo kan men een brevet van 5.000 meter, 3.000 meter, 1.500 meter, 1.000 meter, 800 meter of 400 meter behalen. Het zwembad is vanaf 7.30 uur al open zodat de zwemmers die de lange afstanden willen zwemmen er vroeg genoeg kunnen aan beginnen. Net zoals vorig jaar voorziet de gemeente op zondagochtend ook een ontbijt voor de zwemmers. Wie tussen 7.30 en 9.30 uur naar de Amfoor komt, krijgt een lekkere hap aangeboden. Tussen 9.30 en 11.30 trakteert De Amfoor met een aperitief.

Zwembad te koop

Terwijl er in Moorslede vandaag de dag volop gezwommen wordt, is dat in Dadizele al enkele jaren niet meer het geval. Het gemeentebestuur besliste enkele jaren geleden het verouderde zwembad te sluiten, omdat het ook moeilijk bleek om nog in beide zwembaden te investeren. Inmiddels staat het zwembad in Dadizele al enkele jaren leeg. “De site wordt voor het grootste gedeelte te koop aangeboden op de openbare markt. We hopen een mooi bedrag te mogen ontvangen. Dat bedrag zal dan gebruikt worden voor de renovatie van het voormalig gemeentehuis in Dadizele”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie).

Het gemeentebestuur wenst de parking vooraan het voormalig zwembad te behouden. “We willen ook dat er een voldoende ruime doorgang naar de achterkant van de nabijgelegen school blijft”, aldus de burgemeester. (Bert Feys)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier