Izegemse hoofdarts: “Nog altijd dringend nood aan beschermmateriaal voor de zorg medewerkers”

De Izegemse hoofdarts Geert Luyckx pleit voor meer beschermmateriaal voor zijn medewerkers. © gf
Wouter Vander Stricht

In de Sint-Jozefskliniek in Izegem geeft men geen cijfers vrij over het aantal coronapatiënten en overlijdens. Maar uiteraard stelt men daar ook alles in het werk om ook het aantal besmettingen binnen de ziekenhuismuren in de hand te houden. “Ook mensen waarvan geen corona-vermoeden is, en waarbij een opname noodzakelijk is, gaan we te testen bij opname. Maar het probleem is dat er nog geen echt betrouwbare test voorhanden is”, zegt dokter Geert Luyckx, gynaecoloog, maar ook hoofdarts in het Izegemse ziekenhuis.

Uiteraard is corona meer dan een gewoon griepje. “Het aantal sterfgevallen op het aantal zieken is een stuk groter. Bij Corona 2 tot 4 procent, nog onder evaluatie, bij de griep is dat 0,01 procent. Bij een zware griependemie waarbij 10 procent van de bevolking wordt getoffen zijn dat in België 1.000 griep doden. Maar dat is nog steeds meer dan het aantal corona doden in België vandaag.”

“De publieke opinie schreeuwt ook om het testen van zoveel mogelijk mensen. Maar dat is niet evident. De PCR-testen zijn slechts in beperkte mate beschikbaar. Bij die testen kun je het virus in de eerste fase vaststellen, maar daarvan zijn er dus onvoldoende om in grote mate toe te passen.

Een tweede test die voorhanden is, is de antigen-test en die reageert op het virus in het lichaam. “Als die test positief is betekent dit vrijwel zeker dat je het virus hebt en zeer besmettelijk bent. Maar deze test is vaak vals negatief, dat wil zeggen dat je wel het virus hebt maar de test het niet (meer) kan aantonen. Dit vullen we vandaag aan met extra beeldvorming waarbij we de letsels zien in de longen en aldus kunnen besluiten dat de patiënt COVID-19 heeft.”

“Binnenkort hopen we te kunnen gebruik maken van bloedtests. Maar ook als we in het bloed antistoffen kunnen aantonen weten we nog niet of je dan effectief immuun geworden bent en of je nog besmettelijk bent. Dit wordt momenteel verder onderzocht.”

Ondertussen doet men in het Izegemse ziekenhuis er alles aan om het aantal besmettingen in de hand te houden. “Ook mensen die hier niet met het vermoeden van corona binnen komen, proberen we met de nodige omzichtigheid te behandelen. We willen het risico niet lopen dat het coronavirus zich binnen het ziekenhuis verder zal verspreiden.”

Ook het tekort aan materiaal kaart hij nog eens aan. “We hebben nog altijd dringend nood aan beschermmateriaal voor de zorg medewerkers”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier