Inloophuis ‘t Sas viert vijftiende verjaardag

© (Foto PM)
Redactie KW

Met een kerstfeestje werd in december 2004 ‘t Sas geopend. Vandaag, vijftien kerstfeestjes verder, viert het inloophuis aan de Professor Dr. Sebrechtsstraat zijn derde lustrum.

‘t Sas huist sinds vijftien jaar vlakbij het Minnewater, in de voormalige aalmoezenierswoning van de Minnewaterkliniek. “Het inloophuis fungeert als ontmoetingsplek voor wie moeilijk zijn weg vindt in de maatschappij”, duidt ocmw-voorzitter Pablo Annys, “Al wie daar nood aan heeft is hier welkom voor een kop koffie of soep of een ontbijt. En niet in de laatste plaats voor een babbel met de verantwoordelijken en vrijwilligers die in ‘t Sas voor hen klaar staan.”

Iedereen is welkom in ‘t Sas, al zijn het merendeel van de bezoekers mensen met de Belgische nationaliteit, niet zelden dakloze mannen van middelbare leeftijd.

“Er worden allerlei activiteiten georganiseerd en wij maken graag tijd voor een steun – en leungesprek”, vertelt projectleider Fabienne De Vis, “Maar er staat evengoed een computer ter beschikking en er is gratis wifi. Je kan hier een douche nemen of je maakt gebruik van de wasmachine. Wie dakloos is kan bij ons een postadres aanvragen en er zijn lockers beschikbaar waarin je jouw persoonlijke spullen kan opbergen.”

Sinds twee jaar krijgt wie door omstandigheden niet bij de reguliere zorg terecht kan, gratis consult door een team van Dokters van de Wereld.

Of je voldoening haalt uit het begeleiden van mensen die in moeilijke omstandigheden hun leven opbouwen? Terwijl zij nog een paar koppen warme chocolademelk uitschenken hoeven Fabienne De Vis en haar collega Elke Van Mieghem niet te zoeken naar een antwoord: “Elk jaar, wanneer wij samen met onze vrijwilligers ons kerstfeestje organiseren, komen mensen langs die ooit bij ons aanklopten. En keer op keer horen wij dan verhalen die deugd doen. Vanmorgen nog vertelde iemand dat de steun die hij hier mocht ondervinden hielp om zijn leven weer helemaal op het juiste spoor te zetten. Dan weet je dat het schouderklopje dat je gaf meer waarde heeft dan je kon vermoeden!”

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier