Inge Demoen brengt positief en inspirerend beeldverhaal over borstkanker

Inge Demoen: "Het boek is een beeldverhaal over wat ik meemaakte." (foto LC)
Paul Bruneel

Drie jaar nadat Inge Demoen (56) geconfronteerd werd met de slokdarmkanker en daaropvolgend het overlijden van haar echtgenoot Rudy Meganck, kreeg ze in 2017 te horen dat ze zelf kanker had, borstkanker. Ze besloot haar ervaringen, gevoelens en het hele beleven neer te pennen en de angsten van zich af te schrijven. Het resultaat is ‘Kanker tussen eb en vloed’, een positief en inspirerend beeldverhaal over borstkanker.

In 2017 voelt Inge een knobbeltje in de borst en ze ondergaat een onderzoek. Het lijkt aanvankelijk onschuldig, maar daarna volgt het zware verdict: een agressieve tumor moet worden weggenomen, met andere woorden ze heeft borstkanker.

“Ik wist niet wat me overkwam en totaal van de kaart reed ik naar de pier van Scheveningen, op dat moment voor mij het einde van de wereld. De zee bracht me echter tot rust en ik besefte daar dat ik me moest herpakken. Ik zat met zoveel vragen en begon te neuzen in boeken en op het internet. Ik begon meer en meer te beseffen dat iedere ervaring een uniek verhaal is.”

Beeldverhaal

“Tussen onderzoeken, operaties en therapieën door begon ik te schrijven en foto’s te nemen. Dit heeft mij door een moeilijke periode geholpen en ik hoop dat dit boek ook lotgenoten erdoor heen kan loodsen. De discours van medische termen en drukkende begrippen zijn in het boek vervangen door eenvoud in woord en beeld”, zegt Inge Demoen, die na een jaar therapie, twee operaties, zes maanden chemo en 33 bestralingen genezen werd verklaard.

“Er waren heel weinig mensen die op de hoogte waren van wat ik meemaakte en ik was ook niet van plan om mijn schrijfsels en foto’s te publiceren, maar lotgenoten spoorden mij aan om dat te doen. Het is een beeldverhaal over wat ik meemaakte, een verhaal van een gewoon iemand in gewone taal“, geeft Inge mee.

Niettegenstaande alles ziet Inge haar borstkanker ook als een positief verhaal. Als bedrijfspsychologe combineerde ze haar job met haar passies als keramiste en dichter. “Ik kwam altijd tijd te kort, nu kreeg ik de tijd om te doen waar ik anders nooit toe kwam: werken met klei, confituur maken of gewoon genieten van mijn tuin.”

Mensen helpen

“Ik denk, als je bereid bent om je referentiekader aan te passen, dat je er een mooie tijd kunt van maken. Ik vergelijk het met corona. Als je je focust op de beperkingen die dit oplegt word je ongelukkig. Als je kijkt naar wat je anders niet ziet, ontdek je veel. Ik wil met mijn ervaringen de mensen helpen via dit boek, maar ook via spreekbeurten voor verenigingen of in bibliotheken. Ik ben zo dankbaar om wie mij omringde in die periode zoals mijn ouders, vrienden en Jan, mijn vriend. Hij is piloot en was er altijd voor mij, boven of onder de wolken, fysiek of virtueel”, besluit Inge Demoen.

Het boek ‘Kanker tussen eb en vloed’ telt 204 pagina’s en kost 23,99 euro. Te bestellen via info@boekscout.nl of 0497 90 34 19.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier