Indrukwekkend eerbetoon op strand en zee voor Lars Vantournhout

Redactie KW

Vrienden en familie hebben zondag op het strand en op zee een indrukwekkend eerbetoon gehouden voor Lars Vantournhout. De Oostendenaar overleed begin deze maand na een jarenlange strijd tegen kanker. “Zijn vechtlust heeft op iedereen een enorme indruk achtergelaten”, zo klonk het bij de aanwezigen.

Het initiatief vond niet toevallig op 21 juni plaats. “De eerste dag van de zomer, omdat Lars zo van de zomer hield”, klinkt het. Op 13 maart 2013 kreeg de Oostendenaar op 33-jarige leeftijd het harde verdict: een tumor van 14 centimeter in de darmen. “We hadden op hetzelfde moment een gelijkaardig probleem”, herinnert vriend Steven Vermeesch zich. “Alleen kreeg ik goed nieuws te horen, Lars niet. Onze band was sindsdien heel sterk geworden”.

Lars, een ex-wielrenner die als belofte mooie resultaten behaalde in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, vocht dapper. Hij onderging meerdere chemokuren, bestralingen, operaties. En hoewel hij meermaals slecht nieuws kreeg, bleef Lars vechten. In de eerste plaats voor zijn ouders, zijn vrouw Mariana en hun zoontje Nilas (5).

Vanaf het begin moesten wij ons optrekken aan Lars in plaats van andersom“, lieten zijn ouders optekenen op de begrafenisplechtigheid. “Zelfs toen hij naar het UZ Leuven moest voor een zware operatie mocht ik hem enkel naar het station voeren. Rugzak op de rug, pc mee, en koptelefoon op. Alsof of hij op reis ging”.

Sterke persoonlijkheid

In 2019 kreeg Lars te horen dat hij de zomer niet meer zou halen. Enkele maanden later stond hij tóch op het podium van De Warmste Week, waar Absynthe Minded het nummer ‘Envoi’ bracht voor Lars. “Ook de dokters begrepen al die jaren niet hoe Lars zo sterk kon blijven. Het zegt veel over zijn sterke persoonlijkheid”, zegt Steven. Lars inspireerde iedereen rondom zich. “Vooral door zijn gedreven vechtlust en ‘joie de vivre’“, zegt Bruno Bakeroot. “Lars heeft mij ook persoonlijk door één van mijn zwaarste momenten uit mijn leven geloodst. Hij liet mij inzien dat het allemaal zo belangrijk niet was en ik het leven bij zijn lurven moest vastpakken”.

Benefietavonden

Dat Lars veel goede vrienden heeft, werd de afgelopen maanden duidelijk. Zo werden er onder andere benefietavonden georganiseerd en t-shirts verkocht. Toen hij op de palliatieve afdeling van het AZ Damiaan lag, werd nog een laatste uitstap naar de zee georganiseerd. Lars genoot vanop zijn ziekenbed op de zeedijk, omringd door zijn kameraden. De dag voor hij stierf verzamelden zijn vrienden aan het ziekenhuis, met een dj die voor positieve vibes zorgde.

En Old Souls Tattoo Parlou uit Gistel biedt het ‘hang loose’-symbool van Lars aan in tattoovorm, waarvan de opbrengst naar zoontje Nilas gaat. Een achttal vrienden liet de powerarm van Lars intussen al vereeuwigen. Goede vriend en neef Birger Tratsaert was de eerste. “Lars was een ongelofelijke vechter, die ondanks al het slechte nieuws dat hij te horen kreeg er de moed inhield. Er zijn mensen die het nog slechter hebben, zei hij telkens. Het was ongelooflijk hoe positief hij bleef en is blijven vechten.”

Larsipulami-bier

Lars wou zijn gezin ook zelf blijven ondersteunen. Daarom lanceerde hij vorig jaar samen met Stadsbrouwerij ‘t Koelschip het Larsipulami-bier. Dat bier was zondag ook te verkrijgen aan surfclub Inside-Outside waar vrienden en familie samenkwamen als eerbetoon aan Lars. Op het strand werd een indrukwekkende mensenketting gehouden, waarna meer dan honderd surfers in zee gingen en er samen een cirkel vormden. Een pakkend eerbetoon. “Lars blijft voor altijd ‘in us erte”, besloot mede-organisator Batist Bulcke. (DJ)

Lees meer hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier