Ilian uit Koolskamp heeft de vlotste pen

Tien talentvolle jonge schrijvertjes werden beloond. © JCR
Redactie KW

Voor de zeventiende editie van de Junior Journalistenwedstrijd kon het Davidsfonds Koolskamp-Ardooie rekenen op de deelname van bijna alle leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de Horizon, de Boomgaard en de Zonnebloem. Ilian Sintobin kroonde zich tot winnaar.

Het Davidsfonds wil met dit initiatief de interesse voor de Nederlandse taal aanscherpen en jongeren aanzetten tot lezen en taalvaardigheid. “Het is leuk dat alle scholen deelnamen”, zegt plaatselijk Davidsfondsvoorzitter Anja Pardoel. “Wij belonen bij lottrekking een van de scholen met een schoolbibbon. Met deze bon kan men de schoolbib uitbreiden met veertig euro aan boeken. Iedereen kan trouwens bij het Davidsfonds terecht voor een dergelijke bibbon.” De Horizon in Koolskamp ging met de bibbon aan de haal.

Thema buren

Het thema van deze editie van de Junior Journalistenwedstrijd was ‘buren’. ‘Nieuwe buren, goede of slechte buren, vreemde buren. Het is een thema dat alle richtingen uit kan om er een mooi verhaal over te schrijven“, aldus Anja Pardoel.

Er kwamen leuke en straffe verhalen binnen en een jury selecteerde tien werkjes van deelnemende kinderen. Deze tien geselecteerde deelnemers ontvangen een prijzenpakket. Uit het vijfde leerjaar waren dit Santiage De Deken en Suzanne Vromman. Uit het zesde leerjaar waren de prijswinnaars Isolde Cordonny, Renée Devoldere en Tim Verhelst. De boekenpakketten voor de top vijf waren verder voor Boris Priem, Shana Vanwalleghem, Lotte De Vlieger en Hannah Scheldeman.

Elke avond lezen

De winnaar werd na een nipte deliberatie Ilian Sintobin uit de Egemsestraat in Koolskamp, leerling in het zesde leerjaar van de Horizon. Hij pende het verhaal neer van zijn mysterieuze buurman. Ilian: “Ik hou van literatuur en elke avond lees ik wel iets. Ik heb nog twee andere hobby’s: gitaar spelen en actief deelnemen aan de kunstacademie.” Volgend jaar gaat Ilian naar het Instituut de Heilige Kindsheid in Ardooie. Ze mogen zich daar aan de komst van een taalvirtuoos verwachten. Maar eerst mag Ilian zich nog aanbieden op de provinciale finaledag van het Davidsfonds, eind april in Kortrijk. Tenzij de maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus roet in het eten zouden gooien. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier