Ierse ambassadeur Helena Nolan bedankt Brugse bibliotheek met oorkonde

De ambassadeur van Ierland kwam de medewerkers van de bibliotheek persoonlijk bedanken voor de inbreng die zij hadden bij de toekenning van de prijs. © PM
Redactie KW

Dankzij de Brugse stadsbibliotheek won de Amerikaanse schrijfster Emily Ruskovich de prestigieuze ‘International Dublin Literary Award 2019’. De ambassadeur van Ierland kwam de medewerkers van de bibliotheek persoonlijk bedanken voor de inbreng die zij hadden bij de toekenning van de prijs.

De ‘International Dublin Literary Award’ is de grootste internationale prijs voor een roman, geschreven in of vertaald naar het Engels. De prijs, ter waarde van 100.000 euro, wordt elk jaar toegekend aan één van de boeken die door bibliotheken wereldwijd worden genomineerd.

Koen Calis, directeur van de Brugse stadsbibliotheek, verduidelijkt één en ander: “Ook onze bibliotheek nomineert jaarlijks een boek voor de betreffende prijs. Dit keer was onze collega Els Depuydt, die de door de bibliotheek aan te kopen romans selecteert, danig onder de indruk van ‘Idaho’, het debuut van de Amerikaanse auteur Emily Ruskovich. Merkwaardig genoeg bleek onze bib de enige in de wereld die deze roman voor de prijs had voorgedragen. En uitgerekend dat boek kreeg uiteindelijk door de jury van de Dublin Literary Award de gegeerde prijs toegekend!”

“De stemmige kaft van het boek sprak mij meteen aan en bleek de sfeer van het werk perfect weer te geven”, vertelt Els Depuydt. “Het verhaal is op een bijzonder intrigerende manier geschreven, de zeer waardevolle verteltechniek overtuigde mij meteen van de waarde van de roman!”

De Ierse ambassadeur Helena Nolan, zelf een groot boekenliefhebber, kwam de Brugse bibliotheek met de overhandiging van een oorkonde bedanken voor hun inbreng bij de ‘ontdekking’ van de gelauwerde roman. “Emily Ruskovich was bijzonder gelukkig met de prijs èn de erkenning die ermee gepaard gaat! Zij vermeldde in haar enthousiaste bedankingsspeech trouwens nadrukkelijk de Brugse stadsbibliotheek!”, aldus de ambassadeur.

Samen met ambassadeur Nolan kwamen ook de Ierse auteurs David Park en Éilís Ní Dhuibhne naar Brugge. Die laatste zetelde in de jury die de vermaarde prijs toekende, terwijl David Park op zondagmorgen in de kamermuziekzaal van het Concertgebouw te gast was bij Ann De Bie in haar ‘Lees Meer’-programma.

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier