Ieperse kinderen krijgen geruststelling van Sint-Maarten: “Corona houdt de Sint niet tegen”

Sint-Maarten zal dit jaar helaas niet feestelijk verwelkomd worden aan de kaaien. © archief TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De pandemie heeft Sint-Maarten er niet van weerhouden om van Spanje naar Ieper af te zakken. Het Sint-Maartensommegangscomité Yper stond weer paraat om de blijde intrede aan de kaaien te organiseren, maar door de coronasituatie moesten ze creatief zijn.

Het Sint-Maartensommegangscomité organiseerde op 10 november 1945 voor de eerste keer een Sint-Maartensfeest voor de Ieperse jeugd. “Het comité werd opgericht door enkele bestuursleden van de Bond van Oud-strijders (B. O. S.) die elkaar hadden leren kennen tijdens de bezettingsjaren”, vertelt Gilbert Ossieur, die al bijna 50 jaar voorzitter is. “Enkelen van hen waren in die periode vaak clandestien samen gekomen in café De Zon in de Stationsstraat. Na die vier lange oorlogsjaren wilden zij met dit initiatief hun steentje bijdragen aan de heropleving van het sociaal leven in de stad. Hun idee was iets in te richten voor de kinderen en meer specifiek voor weeskinderen. Op voorstel van Albert Slosse werd de patroonheilige van de stad, Sint-Maarten, als symbool genomen.”

“Op dinsdag 10 november zal je via Facebook live vragen kunnen stellen aan de Sint”

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling elk jaar een Sint-Maartensfeest in te richten. “Achteraf ontving de burgemeester alle medewerkers in zijn kabinet om zijn tevredenheid uit te drukken over het verloop van deze kindvriendelijke belevenis”, vervolgt Gilbert. “Hij drong aan dit feest ook de daaropvolgende jaren te organiseren. Hiermee was de basis gelegd voor een jaarlijkse traditie die tot op heden stand houdt.”

Liefdadigheid

Al van bij de start zette de vereniging haar filantropische werking in de verf. “Zo organiseerden ze in 1946 een filmvoorstelling in bioscoop Flora op de Grote Markt (de huidige Standaard Boekhandel, red.) voor de weeskinderen van Ons Tehuis en het jaar erna bezocht Sint-Maarten drie bejaardentehuizen”, vervolgt Gilbert. “In 1947 werden vijf fietsen geschonken aan Ons Tehuis. Nadien werd er beslist dat Sint elk jaar de kinderen van Ons Tehuis zou bezoeken.” Nog steeds draagt het SMOCY liefdadigheid hoog in het vaandel. “In de dagen voor 11 november bezoekt de Sint de kinderen van De Loods in Loker en Ons Tehuis in Ieper. Ze krijgen elk een geschenkje en snoep”, vervolgt Gilbert. “Verder keren we ieder jaar een financiële bijdrage uit aan vereniging Tegoare, zodat ze speelgoed en snoep kunnen kopen voor kinderen van gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Dit jaar stonden we ook in voor de aankoop van speelgoed voor de pediatrie van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper.”

Vragen stellen aan Sint

Dé datum die steeds met een dikke kruis aangestipt staat in de agenda is 10 november. “Op de vooravond van 11 november, de naamdag van de H. Martinus van Tours, wordt Sint-Maarten feestelijk ontvangen in Ieper”, vertelt Gilbert. “Dit doen we in samenwerking met de jeugddienst en diverse jeugdbewegingen van de stad. In de loop der jaren kwam de Sint op diverse locaties in de stad aan, maar ondertussen is het al een hele tijd de traditie dat hij aankomt per boot aan de Kaai.”

Helaas gooit corona de werkplanning van Sint-Maarten danig in de war. “We hadden al snel door dat de klassieke intrede met een massa volk niet ging lukken. Ook de traditionele ‘Bietening’ in samenwerking met het Yper Museum – waarbij we samen met de Papascouts van Ieper instaan voor het uithollen van voederbieten zodat de schoolkinderen die nadien kunnen versieren tot bietenlataarn om de Sint te verwelkomen – kan niet doorgaan. Voor de intrede hadden we een alternatief bedacht met een drive-in, maar door de huidige maatregels was ook dat helaas niet meer mogelijk. Daarom hebben we een filmpje gemaakt waarin de Sint zegt dat de kinderen niet hoeven te vrezen, omdat corona hem niet zal tegenhouden om speelgoed te brengen. De Ieperse kinderen zullen bovendien hun vragen live aan Sint-Maarten kunnen stellen, op dinsdag 10 november om 18 uur op de Facebookpagina van Stad Ieper. Van 3 tot en met 7 november kunnen kinderen hun vraag voor de Sint doorsturen. Of een mooie tekening of foto, dat mag ook. Zijn assistent zal er een aantal selecteren en die op 10 november live op Facebook aan Sint-Maarten voorleggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier