Ieper is weer een stukje hartveiliger met uitbreiding aantal AED’s naar de deelgemeenten

Ook aan de ingang van OC In 't Riet in Zillebeke werd een AED-toestel aangebracht. © EG
Redactie KW

Stad Ieper installeert defibrillatoren in een aantal deelgemeenten en breidt zo het aantal AED’s fors uit.

Ieper was in 2008 de eerste hartveilige stad van West-Vlaanderen. Toen stapte Ieper in het project ‘Steden en Gemeenten Hartveilig’. Dit project heeft als doel AED’s (automatisch externe defibrillatoren) te plaatsen op zoveel mogelijk strategische plaatsen in de dorpen en de stad. In Ieper werden toen twee AED-toestellen geplaatst: aan het stadhuis (onder het Nieuwerck) en aan het Sportcentrum.

In 2014 kwamen daar nog toestellen bij op de site Neerstad, in het sas dat toegang verleent tot de ondergrondse garage, en aan Het Perron, aan de buitenkant van de inkomhal van het cultuurcentrum. Toen de stadsdiensten verhuisden naar AC Auris in 2016, werd ook daar een toestel geplaatst.

Uitbreiding

Nu heeft het stadsbestuur het aantal toestellen nog uitgebreid naar de deelgemeenten toe. In eerste instantie werd gekozen voor duidelijk herkenbare plaatsen, locaties waar regelmatig grote groepen mensen bij elkaar komen.

Daarenboven werd er ook rekening gehouden met omgevingsfactoren zoals de nabijheid van een woonzorgcentrum, sportinfrastructuur, enzovoort. De nieuwe toestellen hangen nu aan: OC Vlamertinge, Poperingseweg Vlamertinge; OC In ‘t Riet, Seelbachdreef Zillebeke, OC Den Elver, Vlamertingestraat 34 B Elverdinge, OC Den Briel, Brielenstraat 3 Brielen en OC Ten Vrielande, Brugstraat Boezinge.

Hier vind je een overzicht van de AED’s op Iepers grondgebied. Er wordt ook verder uitbreiding naar andere locaties toe onderzocht.

Gratis opleidingen voor verenigingen

Wie niet vertrouwd is met reanimatietechnieken zal in een acute situatie aarzelen om levensreddend te handelen. Zo’n opleidingen aanbieden kan dus mensenlevens redden. In het verleden organiseerde stad Ieper in samenwerking met het Rode Kruis al een aantal gratis opleidingen reanimeren en defibrilleren met én zonder AED-trainingstoestel. De stad breit hier in 2019 en 2020 nog een vervolg aan, specifiek voor de verenigingen in Ieper en deelgemeenten. Meer info hierover volgt later.

Huur AED-pakketten

Stad Ieper huurt de nieuwe AED-pakketten inclusief service, buitenkast en verzekeringen. Verenigingen en scholen die zich engageren om in eigen beheer een AED te huren, kunnen dat via de stad aan dezelfde voorwaarden en prijzen. Op die manier wil het stadsbestuur scholen, sportclubs of andere verenigingen aansporen mee te helpen het aanbod AED’s op Iepers grondgebied verder uit te breiden.

Burgemeester Emmily Talpe: “Jaarlijks overlijden in België naar schatting 10.000 mensen aan een hartstilstand. Het gebruik van een AED binnen de zes minuten na levensbedreigende hartritmestoornissen verhoogt de overlevingskansen twee tot drie keer. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende AED’s beschikbaar zijn op publieke plaatsen die dag en nacht kunnen gebruikt worden.”

“Maar een AED aan de muur is niet genoeg. We willen ook de scholen, verenigingen en lokale bedrijven sensibiliseren om een EHBO of AED-cursus te volgen. Hoe meer mensen een cursus volgen, hoe groter de kans dat er iemand is die kan helpen in geval van nood.”

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier