Ian Ampoorter (12) tekent bij Frans motorcrossteam: “Fantastisch dat zo’n team zo veel vertrouwen in mij heeft”

Ian Ampoorter rijdt vanaf dit seizoen een internationaal motorcrossprogramma met zijn nieuw team. (foto Coghe)© Foto Coghe
Ian Ampoorter rijdt vanaf dit seizoen een internationaal motorcrossprogramma met zijn nieuw team. (foto Coghe)© Foto Coghe
Stijn Moerman

Hoewel corona ook roet in de voorbije motorcrosscompetitie gooide, had de 12-jarige Ian Ampoorter genoeg getoond om een contract te versieren bij motorcrossteam VRT KTM Nordpesca Holland Team. Daar zal de jonge Koekelarenaar straks een internationaal programma kunnen afwerken. “Het wordt een prachtige ervaring, maar ik hoop toch al eens top tien te rijden”, aldus Ian.

Ook in de motorcross was corona vorig jaar de grote spelbreker. Gelukkig kon Ian Ampoorter nog zes wedstrijden meepikken in Nederland, waarin hij 13de werd op 46 deelnemers in de eindstand. Die prestaties gingen niet onopgemerkt voorbij, want de 12-jarige Koekelarenaar kreeg een contract aangeboden bij VRT KTM Nordpesca Holland Team. “Via Daniël Lokker van Nordpesca Holland kreeg ik het aanbod om lid te worden van deze Franse motorcrossformatie die volop inzet op jonge motorcrosser”, zegt Ian Ampoorter. “Als het past in de planning zal ik zoals de voorbije jaren met plezier nog een regionale cross meepikken, maar het is toch vooral de bedoeling dat ik er een internationaal programma zal afwerken. Naast het Europees kampioenschap 85cc zal ik de manches van het Open Nederlands kampioenschap 85cc en het Franse zandkampioenschap betwisten.”

Nieuwe wereld

Met de overstap naar deze Franse formatie gaat een nieuwe wereld open voor de Koekelarenaar. “Tijdens de schoolvakanties kan ik op stage naar het buitenland als ik dat wil, dankzij de club beschik ik over topmateriaal om mee te crossen… Het is fantastisch dat zo’n team zo veel vertrouwen in mij heeft. Een godsgeschenk, want voor mijn ouders vallen nu heel wat kosten weg in deze toch wel dure sport”, beseft de Koekelarenaar, die al op 6-jarige leeftijd met motorcross begon bij de VJMO. “En op 4-jarige leeftijd was hij al iedere avond aan het crossen in de tuin”, zegt stiefvader Jens De Kegel, die 16 jaar met een quad bij de MCLB reed. Motorcross is met de paplepel ingegeven, want papa Jeroen Ampoorter en opa Rudy Maene waren in het verleden actief in de zijspan.

Start seizoen?

Het nieuwe seizoen gaat normaal op zondag 7 maart van start, als corona het toelaat. “Voorlopig staat de manche in het Nederlandse Harfsen nog steeds op de motorcrosskalender. Ik heb er alvast zo goed mogelijk naartoe gewerkt. In het begin van de voorbereiding trainde ik één keer per week, ondertussen is dat al zo’n drie keer per week. Alleen spijtig dat er in België zo weinig trainingsmogelijkheden zijn. Ik moet telkens zo’n 1,5 tot 2 uur naar Frankrijk of Nederland rijden om te kunnen trainen. Daarnaast word ik vanaf nu ook begeleid door fysiektrainer Yente Dourte van Pulso. Het gaat er dus plots een stuk professioneler aan toe, maar de club legt me zeker geen druk op. Ze proberen mij zo goed mogelijk te begeleiden om mijn potentieel eruit te halen”, aldus Ian Ampoorter.

“Mijn verwachtingen op dit internationale niveau? Het wordt vooral een prachtige ervaring, maar ik hoop toch al een paar keer te tonen wat ik in mijn mars heb en al eens top tien te rijden. Ik weet dat ik vooral wat meer in mezelf moet geloven”, besluit Ian Ampoorter, die schoolloopt aan het MMI in Kortemark. Tot slot wil hij Daniël Lokker bedanken voor deze kans, net als Christoph Stroo, zijn familie, supporters en sponsors voor de steun tijdens de voorbije jaren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.