I2Pride biedt houvast aan Ieperse holebi’s en transpersonen

(Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met I2Pride verschijnt een nieuwe LGBTQ-vereniging op het toneel in Ieper. Initiatiefnemer Sébastien Bourgeois werd meteen gebombardeerd tot ambassadeur voor gendergelijkheid. “We willen laten zien dat we er zijn. Holebi’s en transpersonen moeten weten dat ze niet alleen zijn”, zegt Sébastien.

I2Pride zag een zevental maanden geleden het levenslicht op Facebook. “Ik maakte de facebookpagina aan”, vertelt Sébastien Bourgeois (22). “De I in de naam staat voor ‘Ik’ maar ook voor ‘Ieper’. Pride betekent dat we trots zijn op wie we zijn. Na twee maanden liet ik een kerngroep opstellen om erkend te worden als vereniging in Ieper. Dat was wel nodig. In heel de Westhoek is er geen enkele vereniging voor de LGBTQ-gemeenschap. De dichtstbijzijnde verenigingen voor holebi’s en transpersonen zijn in Brugge en Oostende. Geregeld hoorde ik van vrienden dat ze het jammer vonden dat ze telkens zo ver moesten gaan. Dus dacht ik: laten we hier een vereniging oprichten.”

Praatcafés

In de kerngroep zitten momenteel drie personen: Sébastien, Tijs Catel en Bonnie (35), die liever haar achternaam niet vermeld ziet. “Als 35-jarige ben ik misschien niet echt meer bij de jeugd, maar ik kan de jongere garde wel nog ondersteunen”, zegt de Zonnebeekse. I2Pride is voorlopig enkel actief in Ieper, maar het is de bedoeling om na een inloopperiode uit te breiden naar regio Westhoek. “Wij organiseren activiteiten zoals praatcafés”, vervolgt Bonnie. “De bedoeling is gewoon om eens samen te zitten om elkaar te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.”

“Op termijn willen we ook grotere activiteiten organiseren, zoals een fuif in het JOC”, vervolgt Sébastien. “Volgend jaar willen we misschien een mini-Pride doen. In Ieper wordt elk jaar de regenboogvlag gehesen de avond voor 17 mei voor de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie. Ik heb gezien dat dit in 2020 valt op een zaterdagavond. Dat biedt wel mogelijkheden om er een evenement aan te koppelen.”

Taboe

“Het wordt niet zo groot als bijvoorbeeld de Pride Parade in Antwerpen of Brussel”, pikt Bonnie in. “We willen gewoon zeggen: joehoe, we zijn hier. Want we zitten in een streek waar er nog veel taboe rond is.” Daarmee komt het gesprek op holebifobie, iets waar de laatste jaren toch verbetering in is gekomen. “Ik heb nog de tijd gekend dat het nog veel groter taboe was. Ik zag de situatie verbeteren, maar nu heb ik de indruk dat uit bepaalde hoeken het opnieuw verslechterd”, zegt Bonnie.

Aanspreekpunt

“We zijn trots op wie we zijn. Vandaar ook het woord ‘pride’ in onze naam. Op ons logo staat er ook ‘We Ypres, Proud Together'”, vult Sébastien aan. “Maar we willen geen politieke drukkingsgroep zijn Wij zijn een aanspreekpunt. We hebben ook een goeie burgemeester die heel meegaand is. We zijn bij haar geweest en zij heeft ook zaken aangereikt.”

Het initiatief van Sébastien kan dus op steun rekenen van het stadsbestuur. Meer nog: de 22-jarige Ieperling werd door de stad onlangs aangewezen als duurzame ambassadeur voor gendergelijkheid. “Bedoeling is dat ik kijk om een jaarlijks een project te realiseren rond gendergelijkheid”, zegt Sébastien. “Gendergelijkheid gaat trouwens niet alleen om holebi’s en transpersonen, maar ook om vrouwen, die bijvoorbeeld op de werkvloer nog vaak gediscrimineerd worden.” Met de steun van de stad hopen Sébastien en Bonnie om een nieuw wind te doen waaien in de LGBTQ-gemeenschap.

“De holebi-jeugd heeft nood om samen te komen. Nu zijn er veel jongeren die denken dat ze alleen zijn, terwijl zeker 1 op 15 mensen holebi is. Jongeren moeten weten dat het normaal is wat ze voelen. Ik heb veel holebivrienden zien verhuizen naar Gent, Antwerpen of Brussel omdat ze daar meer aanvaard worden. Dat kunnen we misschien tegengaan met I2Pride”, besluit Bonnie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier