Stand-upcomedian Piet De Praitere (56) trouwt met Tine (47) in Oostende: “Waarom niet trouwen als je al zo lang samen bent?”

Stand-upcomedian Piet De Praitere is getrouwd met Tine. © gf
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Vlaamse stand-upcomedian, acteur en schrijver Piet De Praitere is afgelopen dinsdag 16 april in Oostende in het huwelijksbootje gestapt met Tine Debuysere. Het koppel is al 20 jaar samen. Sinds drie jaar wonen ze in de badstad. “Vlaanderen telt drie mooie steden: Brussel – al is dat niet echt Vlaanderen -, Gent en… Oostende”, zegt Piet.

Ze leerden elkaar kennen op nieuwjaarsdag, zo’n 20 jaar geleden, in een feestelijke sfeer. Veel was er niet nodig om de vonk te doen overslaan. “Het was er meteen boenk op, maar wat is meteen, he. We hadden wel snel een boontje voor elkaar”, vertelt De Praitere. “We kenden elkaar wel, want we hadden veel gemeenschappelijke vrienden. En uiteindelijk bleek het de juiste keuze, want we zijn al 20 jaar samen.”

Feest

Die liefde van de voorbije 20 jaar wilden Piet en Tine nu bezegelen met een huwelijk en dus stapten ze afgelopen dinsdagmorgen in het huwelijksbootje in Oostende. “We wilden eigenlijk al heel lang trouwen”, verduidelijkt Piet. “Als je zo lang samen bent, dan biedt een huwelijk wat meer garanties voor elkaar. En waarom niet trouwen als je toch al zo lang samen bent? Dus hebben we dat ook maar gedaan. Dinsdag trouwden we in het stadhuis van Oostende. Daarna volgt er nog een feestje voor onze vrienden en familie.”

De Praitere en zijn Tine zijn eigenlijk rasechte West-Vlamingen, maar de voorbije 30 jaar woonden ze in Gent. Althans tot drie jaar geleden. Toen verhuisde het koppel naar Oostende. “Tine is van Poperinge en ik ben geboren in Kortrijk”, zegt de stand-upcomedian daarover. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel graag verhuis. Gent is ook wat aan het veranderen, maar als je mij drie steden vraagt die eruit springen in Vlaanderen, dan zeg ik Gent, Brussel – al is dat eigenlijk Vlaanderen niet – en… Oostende. In Oostende gebeurt er wel heel veel en ik ga liever naar een plaats waar de dingen opnieuw uitgevonden worden en waar mensen kansen krijgen en dat is in Oostende wel zo.”

Eindstation

“Oostende is een cultuurstad, maar heeft ook het gewone leven… het echte leven zoals het is. Het is een eindstation en het biedt rust. Als je naar Oostende komt, dan kan je niet meer verder, want anders zit je in het water. (lacht) Er zijn eigenlijk weinig dingen die mij aantrekken, maar in Oostende zijn er net veel dingen. Wat mij het meest aantrekt? De Thermen. Ik vind die magistraal. Het gebouw alleen al, de brasserie, het licht die op het gebouw schijnt ’s avonds…. Het is een fantastische plaats”, aldus De Praitere.

Piet beleeft momenteel een drukke periode. “Er staan heel wat optredens gepland met onder andere ‘Ik ruik naar Oostende’. Maar ook met de try out van ‘Best of the Best’, een beetje een verzameling van de voorbije 30 jaar. Ik ga daar in het najaar heel veel mee spelen, de tournee loopt tot eind 2026. Verder sta ik nog in de Vooruit in Gent in juli met ‘Etienne met open verhemelte’. In Oostende treed ik op 18 mei op in de Vayamundo met ‘Ik Ruik naar Oostende’”, besluit De Praitere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier