Hoe lees je het rouwbericht van Léopold Lippens?

© DM
© DM
Redactie KW

Graaf Léopold Lippens mag dan een publiek figuur geweest zijn en ‘wereldberoemd in heel België’, over zijn familieleven was er weinig bekend. Voor velen zal het rouwbericht dat in de kranten verscheen, dan ook niet helemaal duidelijk zijn.

Léopold Lippens is twee keer getrouwd geweest, een eerste keer met Patricia Matthieu de Wynendaele (1945-2003), een tweede keer met de jongere Astrid Van den Boogaerde (1954-2008). Van beiden was hij gescheiden, beiden zijn overleden. Bankiersdochter Patricia Matthieu de Wynendaele was de zus van Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele, (voormalig) kasteelheer in Wijnendale (Torhout), waar Patricia ook geboren was. Patricia’s zus Kathleen trouwde met Léopolds broer, de bekende bankier graaf Maurice Lippens.

Léopolds tweede echtgenote Astrid Van den Boogaerde was een dochter van Etienne Van den Boogaerde en Claudine Voortman. Etienne was geboortig van Gent en woonde vroeger in Meerle (Hoogstraten). De familie was afkomstig uit de Westhoek. Zijn vader Maurice was geboren in Ieper en was voor en na WO II provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen. Diens vader Hippolyte, handelaar in koloniale waren, was geboren in Watou en was schepen in Ieper.

Léopold Lippens heeft uit zijn eerste huwelijk dochter Julie (1970) en zoon Valéry (1972); uit zijn tweede huwelijk dochter Justine (1995).

Tegelijk schoonbroer en schoonzoon

Op de rouwbrief staan als kleinkinderen Zoé en Yann Van den Boogaerde, dezelfde familienaam als die van Léopolds eerste echtgenote Astrid. Geen toeval. Julie was getrouwd met (en is gescheiden van) Lionel Van den Boogaerde en deze is de jongere broer van Léopolds tweede echtgenote… Dit betekende dat Lionel zowel de schoonzoon als de schoonbroer was van Léopold.

Léopolds kleinkinderen Léon en Julian Lippens zijn de kinderen van Valéry en zijn echtgenote Valentine Karsenty.

Op de rouwbrief staan ook Léopolds zussen en broer vermeld. Zijn zus Marie is getrouwd geweest met kunstschilder en gewezen Knokse casino-uitbater Roger Nellens en nadien met ene Christian Franck.

Zus Elisabeth staat vermeld als Fürstin von Bismarck Schönhausen. Ze is namelijk de echtgenote van Ferdinand von Bismarck Schönhausen, die in 2019 overleden is. Hij was een achterkleinzoon van niemand minder dan Otto von Bismarck, de eerste Duitse bondskanselier en bekend is als ‘Bismarck’. Ferdinand was peter van de Nederlandse koning Willem-Alexander, omdat hij een (studie)vriend was van Willem-Alexanders vader prins Claus.

Als laatste op de rouwbrief staat dan graaf Maurice Lippens en echtgenote gravin Kathleen Matthieu de Wynendaele en hun familie vermeld.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier