Eerste gemeenteraad zonder burgemeester Lippens in Knokke-Heist

Om de leegte te symboliseren die de burgemeester nalaat, liet het gemeentebestuur donderdagavond bewust zijn stoel leeg.© DM
Om de leegte te symboliseren die de burgemeester nalaat, liet het gemeentebestuur donderdagavond bewust zijn stoel leeg.© DM
Redactie KW

In Knokke-Heist heeft donderdagavond de eerste gemeenteraad plaatsgevonden na het overlijden van burgemeester graaf Leopold Lippens. De gemeenteraad werd geopend met een speech van opvolgend burgemeester Piet De Groote. Daarna werd een minuut stilte gehouden. Symbolisch werd de plaats van Leopold Lippens in de gemeenteraad leeg gelaten.

Knokke-Heist houdt nog tot zaterdag een week van rouw voor de overleden burgemeester. Ook de gemeenteraad van donderdagavond stond in het teken van het afscheid. Eerste schepen en opvolger Piet De Groote opende de gemeenteraad met een hulde aan Leopold Lippens.

“Knokke-Heist is in diepe rouw. Met dit grote verlies voor onze gemeente wil ik in naam van de gemeenteraad, zijn drie kinderen, vier kleinkinderen en zijn broer en zussen ons grootste respect en diepste medeleven betuigen bij dit onnoemelijke verlies”, klonk het.

Minuut stilte

Om de leegte te symboliseren die de burgemeester nalaat, liet het gemeentebestuur donderdagavond bewust zijn stoel leeg. “De burgemeester laat niet enkel een grote leegte na maar ook een fantastische erfenis aan realisaties, ideeën en toekomstige plannen. Als trotse kapitein bleef hij tot het laatste moment aan het roer van zijn schip. Burgemeester, jij hebt de koers uitgezet en wij zullen ze varen.”

Daarna hield het gemeentebestuur een minuut stilte. In de gemeenteraadszaal stonden de verschillende kransen van de begrafenisplechtigheid en een foto van Leopold Lippens. Voor en na een korte zitting, zonder interpellaties van de oppositie wat op voorhand werd afgesproken om de gemeenteraad in alle sereniteit te laten verlopen, werden door verschillende groepen en vrienden bloemenkransen neergelegd. Vrijdagmiddag wacht om 12 uur nog één minuut stilte.

Voordrachtakte

In de loop van de week werd de voordrachtakte door voldoende gemeenteraadsleden ondertekend, waardoor Piet De Groote officieel de nieuwe burgemeester van Knokke-Heist wordt. Verschillende partijen uitten hun steun aan de opvolger van Leopold Lippens. De voordrachtakte gaat nu naar de gouverneur, waar vermoedelijk in de loop van volgende week de eedaflegging zal plaatsvinden. (DM/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.