Het mooiste paaslam voor Koning Filip komt uit Pollinkhove

Foto KVC
Redactie KW

Een delegatie van de vzw ‘Handelaars en Ambachtslui van de wijk rond het slachthuis en de markten van Anderlecht’ overhandigde vorige week vrijdag 4 april naar jaarlijkse traditie een paaslam aan het koningshuis, en dat lammetje kwam zowaar uit West-Vlaanderen.

Koning Filip nam het lam persoonlijk in ontvangst. Het dier werd grootgebracht bij schapenhandelaar Eddy Bucquoye uit Pollinkhove en zijn zoon Baptist. “De moeder is van het ras Swifter en de vader een Texel”, zegt Baptist. “Het lam woog 32 kg en was 3,5 maand oud.”

Al 31-jarige traditie

De traditie om en paaslam te schenken bestaat al 31 jaar. Ruim dertig jaar geleden is uit het toenmalige Feestcomité van de Slachthuizen en Markten van Anderlecht een vzw opgericht om de belangen van de wijk Kuregem te verdedigen op socio-economisch gebied. Dat gebeurde naar aanleiding van het feit dat tijdens de receptie van 25 maart 1983, bij de overhandiging van het paaslam aan wijlen Koning Boudewijn, zijne Majesteit aan de toenmalige burgemeester van Anderlecht vroeg hoe het gesteld was met de toekomst van de slachthuizen. De burgemeester wou dat toen enkel onder vier ogen met de koning bespreken, tot grote verwondering van de aanwezige delegatie. Al vlug begrepen zij dat de gemeente Anderlecht stilzwijgend had beslist om de Gemeentelijke Regie van Slachthuizen en Markten te sluiten.

Nog hetzelfde jaar werd met 160 stichtende aandeelhouders de nv Slachthuizen en Markten van Anderlecht opgericht (nu actief onder de benaming Abattoir nv) en nam zij de activiteiten van de gemeente over en voorkwam het verdwijnen van het slachthuis en de markten in de wijk Kuregem.

Eer en mooie promotie

“Het is een eer om een paaslam voor de koninklijke familie te mogen kweken en een mooie promotie voor de schapenhouderij, zeker voor de jongere generatie die moeilijk hun weg vinden in dit vak”, vindt Baptist. “Het koninklijk lam kreeg geen voorkeursbehandeling. Het dier liep samen met zijn leeftijdsgenootjes in de weide. Tijdens de nacht konden ze binnen om ruwvoer te eten. Natuurlijk kiezen we wel het mooiste lam eruit om aan de koning te schenken. Jammer dat ik bij de overhandiging niet aanwezig kon zijn.”

Het lam werd mooi gegarnierd door Marc Landuyt, voorzitter van de Vlaamse Koninklijke Beenhouwersbond van België en zal door de koninklijke familie met smaak worden verorberd. “Lamsbout en het kroontje zijn heel lekker, maar ook de minder gewaardeerde stukken smaken heerlijk in een lamsstoofpotje”, besluit Baptist Bucquoye.

(KVCL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.