Het ‘Middle Earth’-leger van Bruggeling Dimitri Tanghe (39)

De verzameling van Dimitri Tanghe telt intussen zo'n 3.100 manschappen. © Davy Coghe
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Meer dan 3.000 koppen telt het leger hobbits, elfen, tovenaars, dwergen en andere fantasy-wezens die bij Dimitri Tanghe wonen. Miniatuurversies weliswaar, uit The Lord of the Rings en The Hobbit. De Bruggeling knutselde en schilderde zijn troepen allemaal zelf. Met dat legioen neemt hij deel aan tornooien in binnen- en buitenland. Dit weekend organiseert hij het ‘BK Middle-Earth Strategy Battle Game’ (BELCHOP) in Brugge, waar gestreden wordt voor een WK-ticket.

De roots van Dimitri Tanghes mini Middle-Earth gaan terug tot 2003, toen filmtrilogie The Lord of the Rings een ware hype was. “Ik speelde als jonge gast graag videogames en er kwamen toen enkele Middle-Earth-games op de markt. Toen ik naar nog meer spellen zocht, belandde ik toevallig op een website van de Games Workshop-miniaturen. Een winkeltje in Brugge verkocht ze. Wat begon met een basisset, werd al snel een passie. Ondertussen telt mijn eigen vitrinekast zo’n 3.100 manschappen. Ik stopte er al een bijzonder groot budget in. Maar daarmee ben ik niet eens de grootste verzamelaar van België. Een collega uit de Kempen heeft een leger van 7.000 man. Ik heb dus nog een weg te gaan.” (knipoogt)

Waarom is dit zo’n fijne hobby?

Dimitri Tanghe: “Alle facetten trekken me erin aan. Er is uiteraard het creatieve aspect. De miniaturen komen in losse stukjes toe. Het is leuk om ze dan in elkaar te steken en te schilderen. Ik maak ook zelf graag bijpassende decors. Zo kun je heel wat eigen accenten leggen. Aan één figuurtje werk ik makkelijk enkele uren, afhankelijk van de grootte en details. Het is minutieus werk. Het is heel fijn maar tijdrovend. Mijn dochter vindt het tof, maar soms vindt ze dat ik er te vaak mee bezig ben. In een gemiddelde week ben ik toch zeker twaalf uur aan het knutselen. Ik ben er gewoon heel trots op. En dan is er ook nog de spelvorm. Sinds een jaar of vijf neem ik deel aan wedstrijden en tornooien, in binnen- en buitenland, waarbij je het met je zelfgemaakte legers tegen elkaar opneemt. Het sociaal contact met andere spelers is heel fijn. Dat is iets anders dan achter je computer zitten. Als boardgamer is dat me op het lijf geschreven.”

Wat houdt zo’n spel precies in?

“Je krijgt per wedstrijd een bepaald puntenaantal om een spel mee te spelen, op een groot spelbord dat een locatie in Middle-Earth voorstelt. Met je puntenaantal kun je een leger samenstellen, volgens de waarde per figuurtje in de bijhorende boeken. Per spel werk je een bepaald scenario af tegen je opponent. Van schatten opgraven tot generaals vermoorden en nog veel meer. Het doel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen.”

(lees verder onder de foto)

Het 'Middle Earth'-leger van Bruggeling Dimitri Tanghe (39)
© Davy Coghe

Het is dus belangrijk om goed voorbereid je leger samen te stellen.

(knikt) “Soms ken je de scenario’s voor een tornooi, soms ook niet. Er komt dus wel wat bij kijken. Ondertussen neem ik gemiddeld aan een wedstrijd per maand deel. Je kunt enkel beter worden door veel te spelen én door legers, scenario’s en tactieken uit het hoofd te leren. Maar daarvan staan er boeken vol. Het is dus veel meer dan zomaar een spel.”

Kijkt de douane niet vreemd op als je koffer door de luchthavenscanner gaat?

(lacht) “Ik word altijd extra gecontroleerd. De miniaturen zitten in een speciale koffer met piepschuim ter bescherming. Die koffer moet altijd open om een woordje uitleg te geven. Meestal zijn het de dobbelstenen die het hem doen. Dan denkt de douane dat er drugs tussen zitten.”

3.000 hobbits, dwergen en tovenaars in de vitrinekast

“Het verste dat ik al ging voor een wedstrijd is het WK in Manchester, maar ik zou graag eens naar Amerika gaan voor de Nova Open, het tweede grootste tornooi na het WK.”

In eigen land is er op 8 februari het BK, dat jij organiseert als voorzitter van de ‘Flemish Hobbit League’. Wat mogen we daarvan verwachten?

“Het BK vindt plaats in OLVA Assebroek, de school waar ik werk als chef-kok. Er zullen zo’n 25 spelers deelnemen, onder wie enkele uit Frankrijk en Nederland. Voor hen is het ook interessant, want er wordt een ticket voor het WK (Ardacon) in Manchester van komende zomer uitgedeeld. Ik speel als organisator zelf niet mee op het BK maar ga wel voor de vijfde keer naar Ardacon.”

(lees verder onder de foto)

Het 'Middle Earth'-leger van Bruggeling Dimitri Tanghe (39)
© Davy Coghe

“Ik leid er onze delegatie. Als ik meespeel in eigen land, ga ik voor een zo hoog mogelijk resultaat maar het spelplezier komt altijd op de eerste plaats. Ik doe het meestal goed, maar ik kon nog nooit een tornooi winnen. Het wordt eens tijd. (lacht) Naar Ardacon ga ik vooral voor het evenement op zich. Vorig jaar deden er 23 verschillende nationaliteiten mee. Daar hou je vriendschappen van over de hele wereld aan over.”

Wat is de hoogste positie die je al bereikte op zo’n WK?

“De 26ste plaats. Toen deden er zo’n 200 spelers mee. Dat was niet mis.”

Droom je van de wereldtitel?

(lacht) “Dat zou tof zijn, maar het zal me niet lukken, vrees ik. De Flemish Hobbit League is minder sterk dan bijvoorbeeld de Amerikaanse, Britse en Australische liga. Zij zijn met veel meer spelers en kunnen dus vaker tegen elkaar oefenen. In onze streek zijn er niet zoveel tegenstanders om tegen te spelen. Uiteindelijk draait het om de passie voor het spel. Bovendien kun je er zelfs als wereldkampioen niets mee verdienen. Het gaat om een beker en de eer om de beste speler ter wereld te zijn.”


De ‘Flemish Hobbit League’ staat open voor nieuwe spelers van alle leeftijden. Check de Facebookpagina of surf naar www.flemishhobbitleague.be voor meer info. Iedereen is welkom op het BK in OLVA Assebroek op zaterdag 8 februari.