Het ‘meisje met de rugtattoo’ doet opnieuw van zich spreken met straf nieuw project

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Ilse Longuet uit Koekelare heeft haar zinnen gezet op een nieuwe uitdaging. In 2013 liet ze een tattoo op haar rug, in de vorm van Afrika, sponsoren om geld in te zamelen voor het goede doel. Nu heeft ze een nieuw plan klaar.

In 2013 haalde Ilse Longuet de nationale media, toen ze bekend maakte dat iedereen zijn of haar naam op haar rug kon laten tatoeëren in ruil voor 200 dollar, omgerekend een dikke 150 euro. Er was plaats voor 100 sponsors en het project kon haar dus 15.000 euro opleveren, die ze zou gebruiken voor de aankoop van LifeStraws, filters die in drinkbaar water voorzien.

Het 'meisje met de rugtattoo' doet opnieuw van zich spreken met straf nieuw project

Dit najaar gaat ze opnieuw een uitdaging aan. Op 11 november start ze haar ‘1000 km barefoot walk’, een tocht op blote voeten van Barcelona tot in Gibraltar. Ze doet dat via de kust, goed voor een ‘trot’ van duizend kilometer. “Dit doe ik om geld in te zamelen voor de minderbedeelde kinderen in en rond de Kibera sloppenwijk van Nairobi, Kenia”, vertelt ze. “Met deze wandeling hoop ik ook de aandacht te vestigen op het feit dat ongeveer de helft van de Keniaanse bevolking onder de armoedegrens leeft en dat heel veel kinderen elke dag noodgedwongen blootvoets naar school moeten stappen, en meestal met een lege maag. De wegen in Kenia zijn gemaakt van stenen en aarde en dus allesbehalve ideaal om blootvoets te stappen. Heel veel kinderen krijgen vaak wonden die door slechte hygiëne en ondervoeding snel geïnfecteerd raken.”

Het 'meisje met de rugtattoo' doet opnieuw van zich spreken met straf nieuw project

Tijdens de blootvoetse wandeling zal ze haar 2-jarig dochtertje Helinah op haar rug dragen in een Afrikaanse ‘kitenge’. “Net zoals de Keniaanse mama’s”, verduidelijkt ze. “Helinah weegt op dit ogenblik 12 kg en onze bagage weegt ongeveer 8 kg. Met deze 20 kilo’s aan ruglast hoop ik ongeveer 10 tot 15 km per dag blootvoets te kunnen afleggen. Zo zal de tocht om en bij de 100 dagen duren. Iedere avond zal ik bij de lokale bevolking op zoek gaan naar een kampeerplaats. In de tuin van een huis kunnen we immers na goedkeuring door de eigenaar veilig legaal én gratis kamperen. Het ingezamelde geld zal gebruikt worden voor de aankoop van schoenen, voedselpakketten en LifeStraw waterfilters. Net zoals bij het tattoo-project van 2013 ga ik persoonlijk ter plaatse in en rondom Kibera de goederen afleveren.”

Meer info over het project vind je via deze link.

(FJA)