Het is officieel, de Koning Leopold II-laan en de Cyriel Verschaevestraat bestaan niet meer

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het is (eindelijk) zo ver. De Koning Leopold II-laan in Heule wordt de Rosa Laperelaan. Dat keurde de Kortrijkse gemeenteraad maandagavond goed. Ook de Cyriel Verschaevestraat in Marke moet wijken. Alle partijen stemden voor, met uitzondering van Vlaams Belang. Rosa Lapere was de bedenkster en oprichtster van de Tinekesfeesten en heel geliefd bij de Heulenaars.

Het voorstel om Leopold geen straatnaam meer te gunnen kwam er vele jaren geleden al. Maar de bal ging eind vorig jaar pas echt aan het rollen, toen Leopold ook in andere steden zijn straatnamen en in sommige gevallen zijn standbeelden verloor.

Het zal komende week dan ook exact een jaar geleden zijn dat de gemeenteraad na heel wat discussie en verdeeldheid besloot om De Koning Leopold II-laan inderdaad een andere naam te geven. De straatnamencommissie kwam begin 2020 al met een alternatief, maar nu kwam het dus eindelijk op de gemeenteraad.

Massamoordenaar en collaborateur

Dat net deze twee mannen geen straatnaam meer is gegund, is geen toeval. Koning Leopold II was stichter-eigenaar van de Onafhankelijke Congostaat (nu Democratische Republiek Congo, red.). Er was onder zijn bewind sprake van onder meer moorden, verkrachtingen en slavernij. De cijfers over slachtoffers gaan tot 10 miljoen.

De Cyriel Verschaevestraat in Marke wordt om gelijkaardige redenen omgedoopt tot de Zusters Lovelingstraat. De Vlaams-nationalistisch priester en letterkundige Cyriel Verschaeve werkte tijdens WOII immers met het naziregime samen.

Geen kosten

De inwoners van de straten lieten eerder al weten niet gediend te zijn met de verandering. Zij vrezen immers dat die heel wat papierwerk en kosten met zich mee zal brengen. Maar schepen van Cultuur Axel Ronse beloofde dat de stad alle kosten zou dragen.

Deel van geschiedenis

Toch sputterde oppositiepartij Vlaams Belang tegen. “We erkennen de wreedheden die gepleegd werden door de Belgische Koninklijke Familie en Leopold II in Congo”, aldus raadslid Wouter Vermeersch. “De massamoord of genocide op miljoenen Congolezen. Maar of we dit nu leuk vinden of niet dit is een deel van de geschiedenis van België. Wij zijn anti-royalisten, wij zijn anti-monarchisten, maar wij zijn niet de mensen die standbeelden willen omgooien, straatnamen veranderen en de geschiedenis en erfgoed willen uitwissen.”

Vlaams Belang stemde dan ook tegen het voorstel. Alle andere partijen keurden het goed. De straatnaamborden zullen dus vervangen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier