“Het is absurd om iets in de vuilnisbak te gooien”

Elke Albrecht. © GLO
Gillian Lowyck

In de kuststreek kan je via de app too good to go terecht bij een aantal handelaars zoals food en coffeebar Albrecht in Oostende, de zero waste shop in Oudenburg en biowinkel de teunisbloem in Oostduinkerke. de handelaars zijn erg enthousiast. “niemand gooit graag voedsel weg en je merkt dat de app in de lift zit”, klinkt het.

Elke Albrecht (Food en coffeebar Albrecht): “Niemand wil voedsel verspillen”

Op de hoek van de Christinastraat en de Poststraat in Oostende vind je food and coffeebar Albrecht. Uitbaatster Elke Albrecht zocht het niet ver om een naam te vinden voor haar zaak. In het hoekpand kan je terecht voor ontbijt of lunch, maar ook voor zoetigheid zoals cakes en taarten. Haar overschotten brengt ze aan de man met de app.

“Voedselverspilling is iets wat niemand wil natuurlijk. Ik vind het dan ook een superinitiatief. Maar het komt er volgens mij in de eerste plaats wel op aan om goed te berekenen wat je nodig hebt en je inkopen te plannen, zodat je weinig tot niets over hebt. Als wij overschot hebben, dan is het meestal een stukje taart of iets dergelijks. Tot nu toe heb ik alleen nog maar positieve ervaringen met de app. Redelijk veel mensen maken er gebruik van en als handelaar krijg je ook heel wat vriendelijke ondersteuning van de mensen van de app zelf.”

Zelf maakt Elke niet echt gebruik van de app. “Veel tijd heb ik niet. En het voordeel van niet veel overschotjes te hebben is dat je er zélf voor kan zorgen dat ze niet in de vuilbak belanden…”, knipoogt Elke.

Laura De Coeyer (Zero waste shop Refill): “Absurd om eten in vuilbak te gooien”

Laura De Coeyer.
Laura De Coeyer.© PETER MAENHOUDT

Sinds december vorig jaar vind je in de Hoogstraat in Oudenburg Refill, de allereerste zero waste shop of verpakkingsvrije winkel, in onze regio. In Refill kan je dus je boodschappen doen zonder verpakking. Je brengt je eigen potjes en doosjes mee en vult die met noten, rijst, muesli,… Het hoeft dan ook niet te verbazen dat uitbaatster Laura De Coeyer achter het concept van Too Good To Go staat. “Ik kende de app al langer als gebruiker”, vertelt ze. “Dus toen ik de winkel opende, leek het me logisch er ook als handelaar gebruik van te maken. Het is absurd om iets in de vuilnisbak te gooien.”

Voor Laura betekent de app ook extra promotie voor haar winkel: “Mensen die de winkel nog niet kenden, komen zo langs. Misschien proeven ze dan wel iets wat ze op het eerste zicht niet zouden kopen. Of ik zelf nog de app gebruik? Nu ik mijn eigen zaak uitbaat, heb ik er minder tijd voor. Maar als ik op een zondag in Oostende ben, kijk ik wel wat er beschikbaar is. Ik vind het leuk dat je niet weet wat je zal krijgen. Je moet er wel voor open staan. Als je een moeilijke eter bent, is het misschien minder iets voor jou.”

Jan Bonte (Biowinkel De Teunisbloem): “Je merkt dat de app in de lift zit”

Jan Bonte.
Jan Bonte.© PETER MAENHOUDT

Bij biowinkel De Teunisbloem in Oostduinkerke vind je niet enkel verzorgingsproducten en voedingssupplementen, maar ook heel wat verse voedingswaren. Eigenaar Jan Bonte maakt sinds november gebruik van de app en is erg enthousiast. “Ik vind het een gemakkelijk systeem om te zorgen dat er niets in de vuilnisbak belandt. Wat wij meestal aanbieden? Goh, dat varieert. De ene week heb ik elke dag een brood over, de andere week niets. Soms gebeurt het ook dat we overstock hebben in de droge voeding, of zaken als kaas en yoghurt.”

Zodra Jan zijn eerste producten te koop aanbood, kreeg hij al bestellingen binnen. “De app is sterk aanwezig in Frankrijk. Ik krijg zo regelmatig Franstalige klanten over de vloer. In de regio is er heel wat potentieel, maar de app zit in de lift, dat merk je wel.”

Jan hoopt dat met de populariteit van de app ook het debat over de houdbaarheidsdatum van producten weer wordt aangezwengeld. “De data die op sommige voedingswaren staan zijn absurd en vaak onjuist. Pasta en bloem bijvoorbeeld zijn véél langer houdbaar dan wat de verpakking zegt.”