Het goedkoopste huis van West-Vlaanderen staat te koop in Alveringem

Stefan Vankerkhoven

Bevindt het goedkoopste huis, dat momenteel te koop aangeboden wordt, zich in Alveringem? Broker biedt een woning voor amper 75.000 euro aan en verkocht zopas een nog goedkoper pand in dezelfde gemeente voor 60.000 euro.

In de Hondschotestraat in Beveren aan de IJzer – Alveringem – probeert vastgoedmakelaar Broker een 19de-eeuws huisje met drie kamers voor 75.000 euro te verkopen. Het huisje is voorzien van een kamer met mazoutkachel, een keuken, een voutekamer met eronder een kelder en twee slaapkamers op de verdieping.

Het gelijkvloers bevat een veranda, wc, douche en lavabo, een berging met bovengrondse mazouttank en een grote tuin. Om kandidaat-kopers te lokken vermeldt de advertentie dat het huisje gelegen is ongeveer halverwege tussen de zee en het Heuvelland, in een prachtige streek met mooie wandelroutes…..

Drie kandidaten

Vastgoedmakelaar Bart Sys van Broker heeft het huis al drie maanden in portefeuille: “En ik heb nog maar drie kandidaat-kopers over de vloer gehad. De reden? De ligging! Het is te ver van de kust, in een dorp waar weinig te beleven valt en nauwelijks winkels zijn. Bijgevolg is het onvoldoende interessant voor jonge tweeverdieners, die het wel kunnen maar niet willen betalen.”

Het goedkoopste huis van West-Vlaanderen staat te koop in Alveringem

“Neem nu een koppel van 25 jaar oud, ze zijn alletwee aan het werk en hebben samen een inkomen van 3.000 euro. Ze kunnen zich een woning van 180.000 euro permitteren. Maar kopen dan liever iets dat goed geïsoleerd is en voldoet aan de strengste hedendaagse normen.”

Het goedkoopste huis van West-Vlaanderen staat te koop in Alveringem

“Het feit dat banken tegenwoordig enkel nog 80 à 90% van de totale som van een woning willen lenen, schrikt ook kandidaat-koppers af. Want ze moeten zelf vaak en soms van 50.000 euro kunnen ophoesten. Niet iedereen heeft dat. En als mama of papa financiert, kopen ze liever een moderner of duurder huis op een betere locatie.”

Alleenstaanden

Het goedkoopste huis van West-Vlaanderen staat te koop in Alveringem

“Voor zo’n 19de eeuws huisje moet ik mij als makelaar vooral richten tot alleenstaanden, die het financieel iets minder goed hebben. Vaak alleenstaande vrouwen of eenouder gezinnen. Maar ook zij maken de rekening. Niet de prijs van de woning schrikt hen af, wel het feit dat ze vanuit Alveringem dagelijks met hun auto naar Veurne of naar de kust moeten gaan werken. Zo loopt hun rekening op.”

Het goedkoopste huis van West-Vlaanderen staat te koop in Alveringem

“Pas op, er is nog interesse in dit type huizen. Ik heb zopas een gelijkaardig huisje voor 60.000 euro verkocht aan een zelfstandige. Die wil het opknappen en voorzien van modern comfort, om het dan te verhuren of met winst – voor bijna het dubbele van de prijs – te proberen door te verkopen”, aldus Bart Sys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier