Heroïsche wielerwedstrijd ‘Omloop van de Slagvelden’ doorkruist Westhoek
In Oosteeklo wordt op maandag 19 augustus om 6 uur ‘s ochtends het startschot gegeven van de ‘Omloop van de Slagvelden’. Verspreid over acht etappes leggen de deelnemers 2.071 kilometer af. Hiermee wordt een stukje naoorlogse wielergeschiedenis opnieuw onder de aandacht gebracht. In 1919, vlak na de Eerste Wereldoorlog, werd de wedstrijd al eens georganiseerd. De eerste etappe op maandag 19 augustus passeert door de Westhoek.
Op 19 december 1918 kondigde het Parijse dagblad ‘Le Petit Journal’ een heroïsche wielerwedstrijd aan langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. De krant wilde zo hulde brengen aan de ‘glorierijke episodes uit de voorbije oorlog en aan de talloze soldaten die voor de overwinning hadden gestreden’. Het traject was 1.985 kilometer lang, verdeeld over zeven etappes in België, Frankrijk en Luxemburg en verspreid over veertien dagen. De wedstrijd vond plaats van 28 april tot 11 mei 1919. Opmerkelijk is dat veel deelnemers toen gewezen frontsoldaten waren die bereid werden gevonden om na vier jaar doorstane beproevingen en ontberingen aan deze veeleisende wedstrijd deel te nemen. Het parcours liep via locaties die nog de littekens droegen van de geleverde strijd. De wedstrijd werd gewonnen door een Belg, Charles Deruyter.
Boek was aanleiding
Frank Becuwe publiceerde in 2013 een boek over de ‘Omloop van de Slagvelden’ en bracht de geschiedenis van deze mythische wielerwedstrijd tot leven. Het boek was de rechtstreekse aanleiding dat nu honderd jaar later deze wedstrijd opnieuw wordt georganiseerd. “Ik vind het fijn dat de Omloop van de Slagvelden opnieuw gereden wordt”, zegt Frank Becuwe, die afkomstig is van Alveringem maar nu in Keiem woont. “Toen het boek verscheen in 2013 heb ik trouwens de wens geopperd dat er in 2019 een tweede editie zou plaatsvinden als afsluiter van de herdenkingsperiode van de Eerste Wereldoorlog. Vier mensen van Oosteeklo (Remi Van De Veire, Luc Dossche, Dany Tempels en Filip De Bal, red.) realiseren deze droom en maken er een vredesevenement van.”
Het parcours liep via locaties die nog de littekens droegen van de strijd
Dat het boek de aanleiding is voor de organisatie van de tweede editie van de Omloop van de Slagvelden, nu 100 jaar later, is voor Frank Becuwe het bewijs dat zijn uitgever gelijk heeft. “Kort na de publicatie van het boek bezochten we een ministerieel kabinet met het verzoek om deze heroïsche wielerwedstrijd in 2019 opnieuw te organiseren als een vredesfietshappening als apotheose van de Wereldoorlog I-herdenking“, zegt Frank Becuwe. “Toen men daar niet in mee stapte, zei mijn uitgever: ‘het is duidelijk dat deze mensen geen boeken lezen, ze kunnen niet meer dromen’.”
Wie wel droomde na het lezen van het boek was Luc Dossche (die zelf ook meefietst, red.) uit Oosteeklo die onmiddellijk daarna zijn drie boezemvrienden kon overtuigen om dit wielerverhaal opnieuw te beleven.
Witte linten uithangen
De rittenkoers start en eindigt in Oosteeklo. Verspreid over acht etappes leggen de renners in 14 dagen 2.071 kilometer af. De eerste rit tussen Oosteeklo en Amiens op maandag 19 augustus telt 293 kilometer en start om 6.30 uur. Via Brugge en Diksmuide komen de 83 deelnemers omstreeks 9 uur aan in Lo en rijden ze vervolgens via Hoogstade naar Ieper. De organisatie vraagt aan de inwoners langs het parcours om die dag witte linten uit te hangen als teken van vrede en verbondenheid. Etappe 3, tussen Parijs en Bar-Le-Duc, is met 342 kilometer de langste. Aan de wedstrijd nemen vooral Belgen deel, maar ook dertien Nederlanders, een Zwitser, een Fransman en zelfs een Portugees. De ‘Omloop van de Slagvelden’ eindigt op zaterdag 31 augustus waar ze begon, namelijk in Oosteeklo. Dat is meteen ook het startsein van de ‘Vredesfeesten’ die er op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september plaatsvinden.
(KVCL)
Het volledige parcours en meer info over de ‘Omloop van de Slagvelden’ is terug te vinden op www.wielerroem.com.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier