Herdenking ontmijningsongeval 1969 in Oostduinkerke

© (Foto ED)
Redactie KW

Vandaag werd aan het monument op het Kerkplein in Oostduinkerke hulde gebracht in aanwezigheid van militaire en burgelijke overheden en een detachement van ontmijners-duikers.

Bij het ontmijnen van een oude vliegtuigbom op 10 juni 1969 kwamen zeven militairen ontmijners-duikers van de Belgische Zeemacht, nu Marine, om het leven. 10 juni 1969 is een dag die bij menig Oostduinkerkenaars in het geheugen gegrift staat, want op die dag kwamen zeven ontmijners om het leven door een bibberbom.

Alles begon op maandagmorgen 9 juni toen Antwerpse werklieden van de firma Vos uit Deurne een schokkende ontdekking deden. Ze stootten er tijdens het delven van een put op een bom terwijl ze bezig waren met de bouw van paviljoenen voor het vakantiecentrum Zon en Zee. Dit vakantiecentrum leunde aan tegen camping Westhinder in Oostduinkerke. De werklieden aarzelden niet en verwittigden onmiddellijk de politie, die op haar beurt de ontmijningsdienst van de Zeemacht Oostende contacteerde.

Op dinsdagmorgen 10 juni kwam de Oostendse zeemacht met drie mensen ter plaatse, maar gezien de aard van de situatie, riepen ze nog vier anciens in het vak op. Sommigen van hen waren al van na Wereldoorlog II met dergelijke karweien bezig. De bom in kwestie woog 125 kg, een Engelse 500 pounder, voorzien van een MK17-ontstekingsbuis (chemische tijdsontstekeing). Om 15.10 uur daverde Oostduinkerke en omgeving plots op zijn grondvesten. Mensen werden opgeschrikt door een hevige knal. Niemand die toen dacht dat de gevolgen zo tragisch zouden zijn. De slag van de ontploffing werd zelfs tot over Veurne waargenomen. De sleutel die gebruikt werd om de bom te ontmijnen werd de zeven mannen fataal. De bestuurder van de vrachtwagen die de ontmijners en het materiaal vervoerde, was een milicien en werd op het laatste moment teruggestuurd naar de vrachtwagen. Hij dankte zijn leven aan dit toeval.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier