‘Hemelse’ barbier Joffrey Meyus verhuist naar Kortemark

Joffrey Meyus verhuist zijn barbierzaak 'Le Barbier du Ciel' van de Hemelstraat in Werken naar de hoek van de Stationsstraat en de 10de Linie Regimentstraat in Kortemark. © foto Coghe
Redactie KW

Vanaf zaterdag vind je op de hoek van de Stationsstraat en de 10de Linie Regimentstraat ‘Le Barbier du Ciel’ terug. Barbier van dienst is Joffrey Meyus die vanuit de Hemelstraat in Werken met schaar en vooral tondeuse naar Kortemark verhuist.

Joffrey Meyus (47) woont met echtgenote en thuisverpleegster Saskia Velle en dochter Jade (12) in de Hemelstraat in Werken, maar is eigenlijk van Kortemark afkomstig. Zijn ouders hielden tot 1986 het nu gesloten café De Speye open en zelf woonde hij tot 2012 in de Hoogledestraat.

Joffrey is accountmanager voor een Belgische producent van dakbedekking, maar zocht een paar jaar geleden een meer creatieve uitdaging. “In die periode liet ik mijn baard groeien die ik liet verzorgen door een barbier”, gaat Joffrey van start. “Tijdens een van die bezoeken besefte ik: dit is wat ik zoek.”

Daarop volgde Joffrey een opleiding in Gent, om zich tenslotte te vervolmaken bij barbierszaak Schorum in Rotterdam. “Schorum is in de barbierswereld wat Barcelona is voor voetballiefhebbers”, maakt Joffrey de vergelijking. “Die mannen staan aan de top wat betreft de barbierskills, hun cursisten komen zelfs uit het buitenland. Ik heb er écht alles geleerd.”

Rock Village

In september 2018 startte Joffrey een eigen zaak op de overloop van zijn woning in Werken, onder de naam ‘Le Barbier du Ciel’. De naam verwijst naar het gehucht, de straat én zijn woning, ooit een café waar tot in 1946 pintjes werden getapt. “Ik heb de ruimte op de overloop helemaal aangekleed in retrostijl, met onder andere een barbiersstoel uit de jaren 50. Echte vintage, want voor namaak heb ik het niet”, duidt Joffrey.

Ook de klanten weten hem ondertussen te vinden. “Onder andere door mama’s die elkaar aan de schoolpoort aanspreken over het nieuwe kapsel van hun zonen. Mannen kunnen bij mij niet alleen terecht voor het klassieke scheren, maar ook voor trendy kapsels – momenteel is de de executive contour in – niet zelden beïnvloed door tv-programma’s of voetbalhelden.”

Ondertussen weten ze ook buiten de gemeente de creativiteit van Joffrey met schaar en tondeuse te waarderen, want straks wordt hij voor het tweede jaar op rij de vaste barbier voor Rock Village, zeg maar de luxe-editie van Rock Werchter.

Mancave

Dat de zaak loopt als een trein brengt stilaan wat organisatorische problemen met zich mee. “Naast barbier ben ik ook kapper, maar op de overloop heb ik geen faciliteiten om haar te wassen. Dus ben ik gaan nadenken over uitbreiden of verhuizen.”

Gezien de ouders van Joffrey in de 10de Linie Regimentstraat wonen, kwam het pand onder de nieuwe appartementen op de hoek van de straat in beeld. Joffrey zag er meteen het potentieel van in. “Ik richt me enkel tot een mannelijk publiek en dus wordt de zaak helemaal ingericht als een mancave. Voor mijn retrospullen heb ik nu alle ruimte, er komt zelfs een motor Yamaha XS400 uit 1978″, vult Joffrey aan. “Niet dat ik nu zover ga dat vrouwen bij mij niet welkom zijn, zoals bijvoorbeeld bij Schorum. Mama’s die met hun zoon langskomen, mogen gerust binnen (lacht).”

Omdat Joffrey zijn barbiershop uitsluitend in bijberoep runt, is hij elke dag open van 17.30 tot 22.30 uur en op zaterdag van 7 tot 17 uur. “Omdat ik voor elke klant voldoende tijd uittrek, werk ik enkel op afspraak. Eenmaal per maand is er een walk-in op zondagmorgen: wie dat wil, kan dan langskomen zonder afspraak”, besluit de enthousiaste barbier. (Trui Lievens)

Le Barbier du Ciel, info: 0495 77 81 20.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier