Heksenmonument komt er nog voor de Heksenstoet

Zo zal het heksenmonument er straks uitzien. (gf)
Redactie KW

Op zondag 28 juli trekt de Heksenstoet opnieuw door de straten van Beselare. Dit jaar bestaat de stoet zestig jaar. Om Beselare als heksenparochie nog meer op de kaart te zetten, wordt er op zaterdag 13 juli een monument onthuld op de rotonde aan de Kortekeer.

Het eerste heksenmonument in Beselare dateert van 1988. Toen werd op 29 juli het monument op het marktplein ingehuldigd. Het was een schenking van de Zonnebeekse Heemvrienden aan de Beselaarse bevolking naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de Heksenstoet. In 2019 zal er dus een tweede heksenmonument komen.

Marytte de Rosse

Om de vorige Heksenstoet van 2017 te promoten, plaatsten elke vrienden op de toen nieuw aangelegd rotonde aan de Kortekeer de heks Marytte de Rosse. Ze was een kleine meter hoog en werd gemaakt door de G9, een negental vrienden uit Beselare. Marytte was eigenlijk de start van het idee om een heus nieuw heksenmonument op de rotonde te plaatsen. “Dat komt er nog voor zondag 28 juli, de dag dat de Heksenstoet opnieuw door de straten trekt“, zegt schepen van Toerisme Sabine Vanderhaeghen, zelf ook een Beselaarse. “Op zaterdag 13 juli wordt het monument om 10.30 uur onthuld.”

Elegantie

Het nieuwe monument is van de hand van kunstenaar Luc Lapere uit Oostnieuwkerke die ook al jarenlang de Zonnebeekse cultuurtrofee ontwerpt. Het nieuwe monument wordt 5,5 meter hoog en is gesmeed uit rode koperen platen van 2 millimeter dik. De heks op haar bezem zal kunnen ronddraaien bij voldoende wind. “Het is niet de lelijke heks zoals ze meestal wordt voorgesteld, maar een vrouw met ontbloot bovenlijf op een bezem. De nadruk ligt op elegantie en beweging”, aldus de kunstenaar.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier