Het probleem met de voedselbesmetting neemt dan toch grotere proporties aan dan eerst gedacht. Ondertussen werden al 64 kinderen uit 15 verschillende scholen in West- en Oost-Vlaanderen ziek. In die scholen worden de maaltijden door dezelfde traiteur, Esthio uit Harelbeke, geleverd. Het bedrijf maakt dagelijks 10.000 maaltijden voor basisscholen en 1.500 voor bedrijven.

Het FAVV bracht woensdag al een bezoekje aan de traiteur in kwestie, maar na een eerste inspectie werd geen oorzakelijk verband vastgesteld tussen de onderneming en de zieke kinderen. "Onze controleurs hebben een tiental monsters van voedingsmiddelen genomen. Die worden momenteel grondig geanalyseerd. Het resultaat ervan wordt eerstdaags verwacht", klinkt het bij het Voedselagentschap.

Geen maaltijden op school

Gezien de evolutie van de situatie besliste het FAVV toch om over te gaan tot de tijdelijke sluiting van het bedrijf dat de schoolmaaltijden leverde. Donderdagavond werden een tweede keer monsters genomen op de infrastructuur van de traiteur. "Wij stellen alles in het werk om de exacte oorzaak te achterhalen", aldus nog het FAVV.

Heel wat scholen uit de regio waarschuwen ondertussen via sociale media en andere kanalen de ouders van hun leerlingen. Vandaag, vrijdag zullen er door de opgelegde sluiting immers geen warme maaltijden beschikbaar zijn. Ook op maandag en zelfs dinsdag verwachten verschillende directies nog problemen met de levering. De scholen raden dan ook aan om een lunchpakket te voorzien. Op sommige plaatsen worden boterhammetjes met choco en confituur voorzien. Wie vragen heeft over de specifieke situatie op de school van zijn of haar kind, neemt best rechtstreeks contact op met de directie.

De mogelijke symptomen van een salmonella-infectie zijn de volgende: koorts, darmklachten en diarree. Deze treden op 12 tot 48 uur na het eten van een besmet voedingsmiddel. Kinderen die dergelijke symptomen vertonen moeten onverwijld een arts raadplegen. Eén van de gevolgen van een salmonella-besmetting is uitdroging, en dit moet nauwlettend in het oog worden gehouden. De communicatie naar de scholen gebeurt door de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB)

Het meldpunt van het Voedselagentschap staat steeds ter beschikking van de ouders en van de consumenten in het algemeen voor elke vraag of probleem inzake voedselveiligheid: 0800/13 550

Beste ouders en leerlingen, Morgen kan onze traiteur geen warme maaltijden voorzien. We stuurden een mail met meer info. Mvg, De directie

Geplaatst door Vrije Basisschool Desselgem op donderdag 24 mei 2018

Graag allen delen !

Geplaatst door Vrije basisschool Sint-Pieter Kuurne op donderdag 24 mei 2018

U hebt het ongetwijfeld al gehoord in de media. Momenteel is er een risico op salmonella in verschillende...

Geplaatst door Ouderraad VBS Bellegem op donderdag 24 mei 2018
Geplaatst door Ouderraad Vbs Heirweg op donderdag 24 mei 2018
Het probleem met de voedselbesmetting neemt dan toch grotere proporties aan dan eerst gedacht. Ondertussen werden al 64 kinderen uit 15 verschillende scholen in West- en Oost-Vlaanderen ziek. In die scholen worden de maaltijden door dezelfde traiteur, Esthio uit Harelbeke, geleverd. Het bedrijf maakt dagelijks 10.000 maaltijden voor basisscholen en 1.500 voor bedrijven. Het FAVV bracht woensdag al een bezoekje aan de traiteur in kwestie, maar na een eerste inspectie werd geen oorzakelijk verband vastgesteld tussen de onderneming en de zieke kinderen. "Onze controleurs hebben een tiental monsters van voedingsmiddelen genomen. Die worden momenteel grondig geanalyseerd. Het resultaat ervan wordt eerstdaags verwacht", klinkt het bij het Voedselagentschap. Gezien de evolutie van de situatie besliste het FAVV toch om over te gaan tot de tijdelijke sluiting van het bedrijf dat de schoolmaaltijden leverde. Donderdagavond werden een tweede keer monsters genomen op de infrastructuur van de traiteur. "Wij stellen alles in het werk om de exacte oorzaak te achterhalen", aldus nog het FAVV. Heel wat scholen uit de regio waarschuwen ondertussen via sociale media en andere kanalen de ouders van hun leerlingen. Vandaag, vrijdag zullen er door de opgelegde sluiting immers geen warme maaltijden beschikbaar zijn. Ook op maandag en zelfs dinsdag verwachten verschillende directies nog problemen met de levering. De scholen raden dan ook aan om een lunchpakket te voorzien. Op sommige plaatsen worden boterhammetjes met choco en confituur voorzien. Wie vragen heeft over de specifieke situatie op de school van zijn of haar kind, neemt best rechtstreeks contact op met de directie.