Handelaars in Lichtervelde bundelen krachten met online platform: “Meteen een enorme drive”

De drijvende krachten achter 'Lichtervelde koopt lokaal' zijn Kaat Sabbe, Annelies Demyttenaere, Pieter Coussement, Steve Van De Cappelle, Thessa Huys, Dries Dekeersgieter en Bart Vanmaele. (gf)
Bram Vanlerberghe

Het is hartverwarmend om te zien hoe zowel Lichterveldse handelaars als inwoners de krachten bundelen om elkaar te helpen. Via de Facebookgroep ‘Lichtervelde koopt lokaal’ wordt enerzijds de lokale middenstand gesteund en anderzijds het contact zoveel mogelijk vermeden.

Mensen met elkaar verbinden, is ook het uitgangspunt van het buurtpunt. Ook daar ligt het accent op verbinden van sociale, economische en ecologische doelstellingen. En dat er in Lichtervelde veel enthousiasme is om elkaar te helpen, valt ook op te maken uit de Facebookgroep ‘Lichtervelde koopt lokaal’ die vorige week het levenslicht zag. Lichterveldenaren engageren zich volop om vrijwillig de thuisbezorging op zich te nemen. Via de Facebookgroep ‘Lichtervelde koopt lokaal’ bundelen zowel handelaars als inwoners de krachten om hun producten aan de man te blijven brengen. Al wie dat wil, kan een bestelling plaatsen bij een lokale handelaar. Vrijwilligers bezorgen deze dan bij je thuis op het gewenste tijdstip. Zo wordt het rechtstreeks contact beperkt en worden ook mensen die zich niet naar de winkel kunnen verplaatsen geholpen. De bestelling wordt voor de voordeur afgezet, gevolgd door een seintje via de deurbel. Zo wordt het contact gemeden. Vrijwilligers die de bestellingen aan huis leveren, kunnen via het steunpunt vrijwilligerswerk een tijdelijke verzekering genieten. “Het is leuk dat het zoveel mensen verbindt”, stelt initiatiefneemster Annelies Demyttenaere. “Het is zeer leuk om te merken dat iedereen ruimte heeft om creatief aan de slag te gaan.”

Dit initiatief ligt in het verlengde van de job van Annelies. “Vorige week donderdag was ik voor mijn job nog aan het bellen met de Unizo-verantwoordelijke van West-Vlaanderen. We hadden het over corona en hij zei: zorg zeer goed voor je lokale handelaars, het zal belangrijk zijn. Vervolgens maakte ik een Facebookgroep aan. En al na twee dagen was er al een enorme drive merkbaar. Er is ook een grote nood aan een deelplatform korte keten.” Naast Annelies trekken ook Steve Van De Cappelle, Kaat Sabbe, Thessa Huys en Pieter Coussement de kar. “En Bart Vanmaele en Dries Dekeersgieter zorgden voor een webshop, want daar is echt nood aan. Ze zijn daarvoor een weekend keihard in de weer geweest. En samen met het lokaal dienstencentrum kijken we ook hoe we kwetsbare groepen, anderstaligen… kunnen bereiken.”

Solidair met elkaar

“Voor ondernemers is het nu ook even het moment om solidair te zijn met elkaar. Zelf heb ik al ondernemers of groenteleveranciers leren kennen, die ik voordien nog niet kende. Van Het Merelhof vernam ik al dat ze meer bestellingen ontvingen dan voorheen. De crisis in het algemeen zorgt ervoor dat er meer aandacht is voor de lokale boeren. Ik heb contact met Buurderijen in Brugge en hun omzet is ook vier- tot vijfmaal verhoogd. Het is een heel positieve switch en dat geraak je niet meer kwijt.”

En intussen blijft de groep handelaars en geïnteresseerden groeien. “Dat is ook leuk. Iedereen kan iets doen dat hij graag doet en goed kan. Door deze crisis creëer je een tijd waarin mensen niet iets moeten doen, maar iets mogen doen. Daardoor kom je tot dingen die je op voorhand niet kon bedenken. Dat is een leuke les om mee te nemen naar de toekomst toe.”

Meer info vind je via http://bestelportaal.lichterveldekooptlokaal.be/ of de Facebookgroep ‘Lichtervelde koopt lokaal’. Geïnteresseerde handelaars kunnen zich aanmelden via lichterveldekooptlokaal@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier