Hailie Carette (15) mocht op Alcatraz drummen voor massa volk: “Onvergetelijke ervaring”

© CLL
Christophe Lefebvre

Kortrijkzane Hailie Carette stond op haar vijftiende al voor het eerst op een podium, dat van Alcatraz metal festival. “Toen de burgemeester plots weg viel, kreeg ik de kans om voor duizenden mensen te gaan drummen. Een onvergetelijke ervaring!” Hailie is alvast geen tiener om zonder handschoenen aan te pakken.

Bescheiden, discreet en misschien zelfs een tikkeltje timide. De 15-jarige Hailie zoekt niet echt zelf de aandacht op. Als studente zorgkracht aan de RHIZO probeert ze nu vooral haar studies een plaats te geven, onder de vaak chaotische coronamaatregelen die het onderwijs treffen. De waas van discretie smelt echter als sneeuw voor de zon wanneer Hailie drumsticks in haar handen neemt. De vriendelijke en zorgzame blik in haar ogen maakt plaats voor concentratie en haar onbezorgde stem wordt geruild voor de opzwepende beats van haar drumstel. “Ik ben al jaren een hevige fan van Kortrijk Drumt, het jaarlijkse drumfestival hier in mijn thuisstad. Mijn papa drumt ook en dat helpt natuurlijk, maar toch fascineren die trillende vibes me. Zelfs als klein meisje was ik daar dan ook niet weg te slaan.”

Eigen drumstel

De passie van Hailie voor het drummen kreeg een nieuwe en geheel onverwachte injectie toen ze een foto voorgeschoteld kreeg. “Op een dag toonde mijn papa me zijn telefoon, met een foto van een waanzinnig knap drumstel”. Zonder dat ze het besefte, stond Hailie aan de vooravond van een nieuw avontuur. “Natuurlijk vond ik dat een schitterende installatie, maar dat was niet eens de clou van het verhaal. Ik kreeg toen te horen van mijn ouders dat ze dat drumstel hadden gekocht… voor mij! Ik wist even niet waar ik het had! Plots kon ik mijn passie een nieuwe boost geven en kon ik zelf aan de slag. De mancave van mijn papa, een plaats waar hij zijn eigen drumstel geïnstalleerd heeft staan, werd omgetoverd tot een man & girl cave waar ook ik volop kan gaan oefenen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Half werk stond niet meteen in het woordenboek van de pittige tiener en ze kreeg meteen omkadering van enkele toppers in hun vak. “Mijn papa Steve Carette is al jaren actief als drummer en leerde me dan ook de kneepjes van het vak” gaat ze verder. “Het is wel een steile leercurve geweest. Er waren zaken die ik erg snel leerde, maar er waren ook dingen die ik durfde te vervloeken. Je hebt bijvoorbeeld de ‘bassdrum’, de zwaardere geluiden die je via je voeten tevoorschijn kunt toveren. In het begin zat ik constant na te denken of ik al dan niet in de maat bezig was, het was een ramp. Ondertussen is het een gewoonte geworden en denk ik er totaal niet meer bij na. Het gaat vanzelf en ik voel me als een vis in het water eenmaal ik aan mijn drumstel zit”.

Quick vervangen

Het Alcatraz metal festival van 2019 zal voor Hailie altijd onvergetelijk blijven. Daar werd ze voor de leeuwen geworpen en gebeurde er iets ongelooflijks. “50 van de beste drummers gaven het beste van zichzelf tijdens het festival”, klinkt het. “Ik maak, denk ik, daar helemaal geen deel van uit en werd ook niet echt gevraagd. Dat vond ik natuurlijk helemaal niet erg, want het is en blijft een hobby. Tijdens het festival waren er twee sessies voorzien waar alle 50 drummers een soort van medley gingen spelen. Sowieso was ik er aanwezig als bezoeker en ik genoot met volle teugen. Een opmerkelijke aanwezige was Kortrijks burgemeester Van Quickenborne. Hij kan een stevig stukje drummen. Na de eerste sessie moest hij plots weg, waardoor er één drum vrij kwam. Het ging allemaal erg snel en voor ik het wist, zat ik achter zijn drumstel en moest ik hem vervangen. De installatie was helemaal niet op mij voorzien, want de burgemeester drumt als linkshandige.

Ik kreeg een uitnodiging om in Brazilië te drummen

Ik had ook de partituren en de titels absoluut niet voorbereid. Het was toen een kwestie van snel beslissen en improviseren. Van twijfelen was er geen sprake! Ik nam plaats achter het drumstel, nam de sticks in mijn handen en liet me leiden door de beats. Het werd een succesnummer waar ik nu nog steeds kippenvel van krijg als ik naar de videobeelden kijk. Na het optreden werd ik opgenomen in de groep die ook in 2020 mocht optreden, een optreden dat door het coronagebeuren niet doorgaat. Uitstel is echter geen afstel, ik kijk al hunkerend uit naar de editie van 2021.”

Hailie Carette (15) mocht op Alcatraz drummen voor massa volk:
© CLL

Hoewel Hailie er zelf niet zo over denkt, springt haar talent in het oog en dit niet alleen in Kortrijk. “Na een eindje leer je de drumwereld goed kennen”, gaat ze verder. “Via sociale media en dergelijke blijf je in contact met mensen wereldwijd die allemaal dezelfde passie delen. Onze acties moeten in het buitenland gezien zijn, want mijn papa en ikzelf kregen plots een uitnodiging om in Brazilië te gaan drummen. Het is een concept dat een beetje in de lijn ligt van Kortrijk Drumt, maar dan aan de andere kant van de wereld. Normaal vertrokken we in augustus in de richting van het Zuid-Amerikaanse land, maar ook daar stak corona een stokje voor. De tickets waren al geboekt, dus zullen we nu kijken of we die kunnen omboeken. De Braziliaanse organisatie wil ons alvast nog steeds op het podium hebben, dus gaan mijn ouders nu kijken hoe ze dit praktisch kunnen regelen. Dit zou een unieke ervaring kunnen worden.”

Youtubekanaal

Een podium op het belangrijkste metalfestival van de regio en een open uitnodiging uit Brazilië? Het talent van Hailie valt op, al blijft de studente er zelf ongekend bescheiden bij. “Als ik eerlijk mag zijn, zou ik natuurlijk graag carrière maken in de muziekwereld”, sluit ze af. “Alleen twijfel ik nog altijd of ik wel goed genoeg ben hiervoor. Ik speel al tijdje met het idee om een eigen Youtubekanaal te starten, een beetje zoals één van mijn voorbeelden Kristina Schiano. Ze neemt filmpjes op wanneer ze bekende drummuziek covert en laat vooral vanuit alle ooghoeken zien hoe ze dit aanpakt. Het lijkt me waanzinnig om zelf met zoiets te starten, maar nog steeds ben ik er niet van overtuigd dat ik hiervoor goed genoeg ben. Wie weet laat ik me toch overhalen?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten