Grotto uit Tielt: “Het is onze drive een eigen gitaarstijl te ontwikkelen”

Redactie KW

Deze zomer wordt de derde plaat van de groep Grotto op de wereld afgevuurd. De driekoppige band telt twee leden uit het Tieltse. “We doen alles in eigen beheer en schrijven onze eigen nummers. In september deden we nog een tournee door Frankrijk en Italië.”

Muziek zelf was de inspiratie voor de bandleden om hun eigen groep op te richten. “We waren op het Desertfest in Antwerpen, een festival waar ze het genre muziek brengen dat ook wij spelen. We kenden elkaar al even en tijdens dat festival kregen we plots het idee om zelf ook eens een echte band op te starten”, vertelt gitarist Marvin Dinneweth. “Het was trouwens Arno die met de groepsnaam Grotto aan kwam zetten.”

Intussen speelt de band bijna vier jaar in de originele bezetting. “In de samenstelling van de groep zal ook niet veel verandering komen. We steken heel wat tijd en werk in onze platen, maar zullen het altijd blijven doen voor het amusement én om onszelf te verbeteren op muzikaal vlak.”

Nieuwe plaat

Grotto speelt het genre progressive stoner/doom. “Officieel toch, want we halen onze inspiratie bij veel verschillende genres. Veel akkoorden die we spelen, vinden hun roots in de iets oudere muziek zoals Cream, The Band en David Crosby. Maar alle muziek schrijf ik zelf”, geeft Marvin mee. “Ik begin dan op mijn gitaar te spelen en zo kom ik snel op nieuwe riffs uit. Die neem ik dan op met mijn smartphone. Later maak ik daar dan een nummer van. Het meeste werk is de uiteindelijke puzzel leggen, omdat ik altijd nog een stapje verder wil gaan op het vlak van tempoveranderingen. Daarnaast probeer ik de nummers ook steeds langer te maken. Maar een echte betekenis heeft de muziek niet, het draait vooral rond het arrangement en de opbouw van de songs. De bandleden hebben inspraak in de muziek, maar ze geven me vooral de vrijheid om de meeste keuzes te maken op muzikaal vlak.”

Binnenkort duiken we opnieuw de studio in om er onze derde lp op te nemen

Ze doen alles in eigen beheer. “Zo zijn onze platen volledig zelf opgenomen. Tijdens het laatste weekend van april duiken we opnieuw de studio in om er onze derde lp op te nemen. We hopen dat die deze zomer kan uitkomen. Mijn voornaamste drive achter het maken van onze lp’s is om een eigen gitaarstijl te ontwikkelen en nummers te maken die dat reflecteren.”

Tournee

In september deed de band een korte tournee door Frankrijk en Italië. “Tijdens onze optredens spelen we trouwens altijd het nummer Myth of the Kolossus. Dat nummer bevat zo’n beetje alles wat ons definieert als band. We zijn trouwens helemaal gek op de optredens die we mogen doen met bands die we zelf verafgoden. Zo’n tournee organiseren doen we trouwens ook zelf. We nemen rechtstreeks contact op met de plekken die vooral onze soort band boeken. Ook hebben we soms hulp van andere bands in het genre, die ons dan helpen aan contacten of eventueel zelf ook shows organiseren.”

Kluchtjes

De heren van Grotto zouden zichzelf geen showbeesten noemen. “Maar onze drummer is diegene die het publiek meestal toespreekt. Hij smijt er ook al eens graag een droog kluchtje tussen.” Repeteren doen de bandleden dan weer zelden. Met de opname van de derde lp zullen ze daar binnenkort wel verandering in moeten brengen. “Daarnaast lassen we wel repetities in als we een optreden hebben. Dan werken we daar naartoe.”

– Grotto startte in de zomer van 2015, toen ze een demo opnamen en hun eerste optredens speelden. De band bestaat uit Marvin Dinneweth (35) uit Tielt op de gitaar, Jeroen Moerman (57) uit Aarsele op de bas en Arno Cottyn (23) uit Gullegem op de drums.

– Hun meest memorabele optreden vond plaats in L’Olympic Café in Parijs. “Het was een optreden georganiseerd door de lokale organisatie Below the Sun. Er was veel volk en het publiek was heel enthousiast.”

– Hun grootste droom? “Als band platen maken die over tientallen jaren nog altijd beluisterd worden.”

– De boekingsprijs is 150 euro, maar alles is bespreekbaar.

(Lien Depauw)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.