Door Carlos Berghman
...

Door Carlos BerghmanDe Bloemen-en Hoevemarkt biedt een gevarieerd aanbod aan bloemen en plantjes met onder meer kruiden, aromatische en medicinale planten, bessenstruiken, cactussen en vetplantjes, snijbloemen en zelfs biologisch gekweekte groenteplantjes. Bovendien kunnen de bezoekers heerlijke ambachtelijke producten proeven en ontdekken: bieren, kazen en chocolade, artisanale dranken en charcuterie, huisgemaakte picon, Meense taart of biobiertjes. Op een blenderbike kan je zelfs je eigen sapje trappen.Ook de kunstambachten zijn goed vertegenwoordigd met keramieken bloempotten en vaasjes, geboetseerde kleibloemen, schilderijtjes, handgemaakte sieraden, juwelen en wenskaarten. Extra sfeer en gezelligheid is er met het Rekkems Dorpsmuziek, een dansdemonstratie, kindergrime en ballonplooien. De Bloemen-en Hoevemarkt is ook het startschot van de jaarlijkse actie 'Menen Bebloemd', waarbij fraaie voortuintjes en bebloemde gevels in de kijker gezet worden.Eén van de ambachtelijke standhouders op de Bloemen- en Hoevemarkt is Atelier Rosa uit de J & M Sabbestraat 46 in Menen. Sinds 2 jaar baten Lies Ledure (33) en Thomas Seynhaeve (33) er een klein winkeltje uit met zelfgemaakte chocolade. "We kochten het huis van mijn grootouders. De naam van het winkeltje verwijst naar mijn oma", vertelt Lies. "Eigenlijk is dit een uit de hand gelopen hobby. Thomas volgde een avondcursus chocolatier en stilaan groeide onze passie voor ambachtelijke chocolade."Wat begon met een koeltoog in de gang, is intussen uitgegroeid tot een winkel vol chocoladeproducten. "We verkopen er onder meer verse pralines, orangettes en chocoladefiguren. Ook bieden we acht variaties mellowcakes aan: met oreo, speculoos, cuberdon, caramel... Het aanbod in onze winkel varieert van week tot week. Telkens weer maken we andere producten, afhankelijk van de seizoenen. Met Pasen hebben we net een superdrukke periode achter de rug."Lies en Thomas kiezen voor kwaliteitsvolle ingrediënten. "We werken met chocolade van Callebaut en we gebruiken hazelnoten uit Piemonte, de beste ter wereld. Onze klanten kunnen ons ook aan het werk zien: het is een erg arbeidsintensieve ambacht, waar heel veel met de hand gebeurt", besluit Lies.