Grote Markt vol kleur, bloemen en… chocolade: 47ste Bloemenmarkt palmt Menen in

Thomas Seynhaeve en Lies Ledure baten het chocoladehuis Atelier Rosa uit en hebben een stand op de Bloemen- en Hoevemarkt. © WO
Redactie KW

Op zaterdag 27 april tussen 8 en 13 uur vindt op de Grote Markt (kant Groentenmarkt) de 47ste editie van de Bloemen- en Hoevemarkt plaats. Bloemen- en plantenkwekers zorgen er voor een kleurrijk en fleurig schouwspel en ook standhouders verrassen de marktgangers met heerlijke hoeveproducten en streekeigen ambachtelijke producten.

Door Carlos Berghman

De Bloemen-en Hoevemarkt biedt een gevarieerd aanbod aan bloemen en plantjes met onder meer kruiden, aromatische en medicinale planten, bessenstruiken, cactussen en vetplantjes, snijbloemen en zelfs biologisch gekweekte groenteplantjes. Bovendien kunnen de bezoekers heerlijke ambachtelijke producten proeven en ontdekken: bieren, kazen en chocolade, artisanale dranken en charcuterie, huisgemaakte picon, Meense taart of biobiertjes. Op een blenderbike kan je zelfs je eigen sapje trappen.

Ook de kunstambachten zijn goed vertegenwoordigd met keramieken bloempotten en vaasjes, geboetseerde kleibloemen, schilderijtjes, handgemaakte sieraden, juwelen en wenskaarten. Extra sfeer en gezelligheid is er met het Rekkems Dorpsmuziek, een dansdemonstratie, kindergrime en ballonplooien. De Bloemen-en Hoevemarkt is ook het startschot van de jaarlijkse actie ‘Menen Bebloemd’, waarbij fraaie voortuintjes en bebloemde gevels in de kijker gezet worden.

Atelier Rosa

Eén van de ambachtelijke standhouders op de Bloemen- en Hoevemarkt is Atelier Rosa uit de J & M Sabbestraat 46 in Menen. Sinds 2 jaar baten Lies Ledure (33) en Thomas Seynhaeve (33) er een klein winkeltje uit met zelfgemaakte chocolade.

We kochten het huis van mijn grootouders. De naam van het winkeltje verwijst naar mijn oma“, vertelt Lies. “Eigenlijk is dit een uit de hand gelopen hobby. Thomas volgde een avondcursus chocolatier en stilaan groeide onze passie voor ambachtelijke chocolade.”

Wat begon met een koeltoog in de gang, is intussen uitgegroeid tot een winkel vol chocoladeproducten. “We verkopen er onder meer verse pralines, orangettes en chocoladefiguren. Ook bieden we acht variaties mellowcakes aan: met oreo, speculoos, cuberdon, caramel… Het aanbod in onze winkel varieert van week tot week. Telkens weer maken we andere producten, afhankelijk van de seizoenen. Met Pasen hebben we net een superdrukke periode achter de rug.”

Lies en Thomas kiezen voor kwaliteitsvolle ingrediënten. “We werken met chocolade van Callebaut en we gebruiken hazelnoten uit Piemonte, de beste ter wereld. Onze klanten kunnen ons ook aan het werk zien: het is een erg arbeidsintensieve ambacht, waar heel veel met de hand gebeurt”, besluit Lies.

Bloematelier Phi zorgt voor extra kleur op de Bloemenmarkt

Ook Bloematelier Phi zorgt voor heerlijke geuren en prachtige kleuren op de Bloemen- en Hoevemarkt. Sofie Bonte (30) uit Wervik startte 3 maanden geleden haar bedrijfje in snijbloemen. Je kan er terecht voor kleurrijke boeketten, boeket-abonnementen en gelegenheidscreaties.

Sofie Bonte van Bloemenmarkt Phi.
Sofie Bonte van Bloemenmarkt Phi.© CB

“Met Bloematelier Phi verwezenlijk ik een jeugddroom. Ik wilde altijd al werken met bloemen en planten. Bloemen maken mij en mijn klanten gelukkig”, zegt Sofie, die in het samenstellen van haar boeketten streeft naar zoveel mogelijk bloem en zo weinig mogelijk groen. “Klanten kunnen 3 soorten boeketten bestellen: medium, large en extra large. Ik lever de boeketten in een passende vaas aan huis op de gewenste dag. De vazen zijn inruilbaar: bij een boeketabonnement wordt de vorige vaas telkens ingeruild voor een nieuw boeket met vaas. Zo vermijd ik het gebruik van overbodige verpakkingen.”

Sofie vindt het belangrijk om samen te werken met lokale ondernemers. “Voor duurzame, keramieken vazen werk ik samen met Frezes Keramiek, die eveneens op de Bloemen-en Hoevemarkt aanwezig is met een stand. Op termijn wil ik ook meer en meer met lokale bloemenkwekers werken.” (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier