Groep Lockdown opent nieuwe escape room in Kortrijk: “Op zoek naar kluis in de bank”

Joran, Jordy en Jelle. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 5 augustus opent de Groep Lockdown de Fintra Bank aan de Doorniksestraat 44 in Kortrijk. De bank is gespecialiseerd in het verzekeren belevenis, beleving en avontuur.

De Groep Lockdown bestaat onder meer uit Arne, Gijs, Jelle, Joran, Jordy en Sam. Zij zijn de denktank en het brein achter De Fintrabank, de derde kamer van Lockdown Escape Room. Na twee succesvolle kamers in Gent nam het team enkele maanden geleden de beslissing om in Kortrijk een derde kamer te openen. “Na een pop-up kamer onder een bank in Gent was het idee om een bankoverval te gaan creëren er zeer snel”, zegt Joran (28). “Voor alle duidelijkheid: het gaat om een escape room waar je een bank kan overvallen en kan proberen zoveel mogelijk geld te verzamelen”, lacht Jordy (24).

Veel mogelijkheden

De escape rooms van Lockdown zijn geïnspireerd op computerspelletjes die internationaal al enkele jaren opgang maken. “Escape rooms zijn een belevenis. Het is denken én doen én concentratie”, gaat Joran verder. Jelle, Joran en Jordy werkten drie maanden aan het concept van de Fintrabank en een half jaar aan de uitwerking ervan. “Er kroop wel veel werk in. Het is niet omdat je het in gedachten hebt dat het ook meteen lukt om uit te werken.” Via Kortrijk Zaait vonden ze een locatie aan de Doorniksestraat 44. “Het pand is centraal gelegen en zeer ruim. Vroeger was het een gokkantoor”, aldus Jelle (17).

Om het ultieme doel te bereiken is er veel samenwerking nodig

De Fintrabank is opgevat als een echt bankkantoor met een ontvangsthal, loketten, het bureel van de directeur, een kleine kluisruimte en een gigantische kluis. “Het is de bedoeling om via opdrachten, sleutels, puzzels en doe- en denkactiviteiten overal ingang en doorgang te vinden en de grote kluis te bereiken. Onderweg kan je ook veel geld verzamelen. Je kan het spel spelen in familieverband of met vrienden of met een of andere groep of studiegenoten. Alle mogelijkheden liggen open. Let wel: om het ultieme doel te bereiken is er veel samenwerking nodig”, aldus Joran.

Doordenkertjes

De deelnemers hebben een uur de tijd om zoveel mogelijk geld te stelen voor de politie binnenstormt. “Het is een uurtje adrenaline verzekerd en vindingrijkheid. In het spel zit er ook humor en zijn er enkele doordenkertjes verborgen.” Zo staat er een grote urne met geld voor een donatie. “De vraag is wie er iets zal meenemen of wie niet”, verklapt Jordy. “Voor elke som die in die urne blijft liggen, schenken wij een bepaalde som aan het goede doel.”

De escape room is toegankelijk vanaf 16 jaar. “Dit vanwege eventuele ongepaste content, maar ook vanwege de moeilijkheid van enkele puzzels. In het bijzijn van volwassenen kunnen we altijd een uitzondering maken, neem hiervoor gerust contact op”, duidt Jelle.

Terwijl voor de deelnemers de focus ligt op aanwijzingen in de kamer, ligt de focus van de organisatie volledig op timing en veiligheid. “Via verschillende camera’s houden we alles in de gaten en bij gevaar kunnen zowel wij als de deelnemers de kamer ontgrendelen met één druk op een noodknop. De veiligheid is dus ten allen tijde verzekerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier