Groenkar komt terug naar Kortrijk, maar enkel op afspraak

Op een bepaald moment stonden in de Maandagweg meer dan 30 wagens aan te schuiven. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Na de heropening van de recyclageparken, laat Stad Kortrijk ook de groenkarren terug uitrijden. Er zal gewerkt worden met twee karren in plaats van een en een afspraak maken zal noodzakelijk zijn. De groenophaling aan huis zoals voorzien op de afvalkalender op 22 en 29 april gaat door. Het compostpaviljoen aan het Astridpark en aan Drie Hofsteden blijft voorlopig dicht.

“De heropening van de Kortrijkse recyclageparken verliep vlot. Het werken op afspraak is bijzonder efficiënt en doordat de Kortrijkzanen zich goed aan de afspraken houden, stelden we nergens lange wachtrijen of incidenten vast. Daarom willen we nu ook een aantal andere afvaldiensten opnieuw opstarten, weliswaar aangepast aan de coronamaatregelen”, klinkt het bij het Kortrijkse stadsbestuur.

Groenkar op afspraak

De groeninzameling via de groenkar zal terug van start gaan vanaf maandag 20 april. Door de coronamaatregelen is ook hier sprake van een gewijzigd systeem. “De groenkar was en blijft bedoeld voor particulieren met beperkte hoeveelheden groenafval. Aanvoer met bestelwagens of aanhangwagens is niet toegelaten en dient bij het Diftarpark in de Graaf Karel de Goedelaan te gebeuren. Op de inzamelpunten zullen twee groenkarren staan in plaats van een. Zo kunnen we een betere spreiding en social distancing garanderen”, klinkt het.

De inzamelingen vinden plaats op de reguliere momenten van 15.00 uur tot 19.30 uur. Om een stormloop en gevaar voor besmetting te vermijden, past de stad ook hier het systeem van werken op afspraak toe. Een afspraak boeken kan via www.kortrijk.be/corona/afval. Ze voorzien 20 afspraken per tijdslot van 20 minuten.

“We organiseren de groeninzameling enkel op locaties waar er voldoende plaats is om de social distancing te garanderen.” Daarom zal de inzameling in Bissegem verplaatst worden naar de parking van sporthal Ter Biezen (Heulsestraat 82). Dit zal dus niet op de gebruikelijke parkings Rietput en Tientjesstraat doorgaan. De inzameling in Marke gebeurt steeds op de parking Olympiadeplein. Dat zal dus niet zoals gebruikelijk afwisselend Spinnersstraat en Olympiadeplein zijn. Voor de andere deelgemeenten blijven de locaties dezelfde.

maandag: Bissegem – parking sporthal Ter Biezen, Heulsestraat 82

dinsdag: Kooigem – Kooigemplaats thv nr 13

woensdag: Heule – St Katharinastraat thv nr 54

donderdag: Marke – parking Olympiadeplein

vrijdag: Aalbeke – einde Nachtegaalstraat

Groenophaling aan huis

De groenophaling aan huis zoals voorzien op de afvalkalender op 22 en 29 april gaat door. Daarbij wordt snoeiafval samengebonden buiten gezet. Zacht tuinafval wordt buiten gezet in een aan te kopen papieren zak (afmeting: 70 cm x 60 cm). De papierenzakken kunnen momenteel niet verkocht worden in het recyclagepark. Wie er wenst te kopen, kan dit uitzonderlijk doen op volgende afhaalpunten, aan 0,60 euro per stuk (enkel cash mogelijk).

Het compostpaviljoen aan het Astridpark en aan Drie Hofsteden blijft voorlopig dicht. “Deze inzamelpunten worden vooral gebruikt door oudere mensen die een risicogroep vormen. Bovendien is er bij het verwerken van groente-en fruitafval direct contact tussen de aanbrenger en toezichter. Dit contact willen we zo veel als mogelijk vermijden. Het keukenafval kan voorlopig in de huisvuilzak.”

Recyclagepark op afspraak

Het systeem van de recyclageparken op afspraak wordt minstens tot 3 mei verdergezet. “We stellen ook vast dat ouderen, die doorgaans een groot aandeel uitmaken van de bezoekersaantallen van het containerpark, nu meer wegblijven. Dat deze risicogroep voorzichtig is en niet-dringende verplaatsingen naar het recyclagepark uitstelt, kunnen we alleen maar toejuichen.”

Om de beschikbare tijd optimaal te benutten beperken we vanaf 20 april de tijdstippen die exclusief voor 65-plussers zijn tot het eerste uur van de voormiddag tijdens de week. Op zaterdag voorzien we geen aparte uren voor de 65-plussers om de Kortrijkzanen die enkel op zaterdag naar het recyclagepark kunnen komen, maximaal te bedienen.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.