Groene kabouters blijken actie van CM om vrijwilligers in de kijker te zetten

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wie de afgelopen weken in onze streken ergens een groene kabouter spotte had (waarschijnlijk) niet te veel gedronken. Het gaat namelijk om een actie van de Christelijke Mutualiteit in Zuid-West-Vlaanderen om vrijwilligers in de kijker te zetten. “‘We denken te vaak dat de kaboutertjes zorgen dat alles op wieltjes loopt. Vrijwilligers zijn dikwijls de kabouters achter de schermen”, aldus Veerle Degroote van CM.

Van zaterdag 29 februari tot en met vrijdag 6 maart palmen 100 groene kabouters het zuiden van West-Vlaanderen in. Tijdens de week van de vrijwilliger duiken ze her en der op, bijvoorbeeld gisterenochtend op de campus van hogeschool VIVES in Kortrijk. Het gaat om een actie van CM Zuid-West-Vlaanderen, die het vrijwilligerswerk zichtbaar wil maken. “Er gebeurt heel veel vrijwilligerswerk, maar het komt weinig in beeld“, zegt Veerle Degroote van CM.

De locaties waar de kabouters verschijnen, zijn niet zomaar gekozen. “De aftrap gebeurde op het veld van SV Zulte Waregem“, vertelt Veerle. “In het voetbal, zoals in andere sporten, wordt er veel gerekend op vrijwilligers. Ze zijn bijvoorbeeld steward, verzorgen het terrein, wassen de truitjes, houden de kantine open, regelen bussen voor supporters. Vrijwilligers zijn niet weg te denken.” Deze week zijn de kabouters ook nog te vinden bij het Ventiel, in AZ Groeninge, bij een bloedinzamelactie van het Rode Kruis in Deerlijk, … Ze sluiten de week af aan de CM-hoofdzetel in Kortrijk.

Groene kabouters blijken actie van CM om vrijwilligers in de kijker te zetten

Veerle coördineert het vrijwilligerswerk voor CM Zuid-West-Vlaanderen. Deelnemen aan het verenigingsleven heeft volgens haar een positieve impact op de gezondheid. “Er is een duidelijk verband tussen vrijwilligerswerk en zelfvertrouwen, eigenwaarde, sociale steun, empathie, zelfontplooiing, integratie in de samenleving en zingeving. Dat blijkt uit een onderzoek van CM en de universiteit van Luik. Vrijwilligers voelen zich gezonder en leven langer. Ze bewegen meer en hebben meer sociale contacten. Iets doen voor een ander geeft je een goed gevoel en maakt dat je positiever in het leven staat.”

Binnen CM Zuid-West-Vlaanderen zijn meer dan 4.500 vrijwilligers actief. “Als gezondheidsfonds promoten we naast een gezonde levensstijl ook vrijwilligerswerk. Het heeft een grote impact op de samenleving en is goed voor ieders gezondheid”, besluit Veerle.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier