Groen vraagt stallingen voor bakfietsen in Torhout

De fietsenbergplaats aan het station is verouderd en te klein. Bakfietsen kunnen er niet in. © JS
Johan Sabbe

Groen-raadslid Ruben Vangheluwe drong maandagavond in de zitting van de gemeenteraad aan om in de fietsenbergplaats aan het Torhoutse station plaatsen voor bakfietsen te voorzien.

“In de vorige legislatuur hebben we het gehad over de heraanleg van de stationsbuurt”, zei hij. “Er zou een nieuw station komen en de hele omgeving zou heraangelegd worden. Intussen is dat plan al behoorlijk afgezwakt, maar uiteindelijk zal ons stationsplein toch een soort facelift krijgen. Dat staat alvast in de meerjarenplanning.”

Graag ruimte voor bakfietsen en fietskarren

“In die meerjarenplanning zijn er ook nieuwe fietsstallingen, fietskluizen, mobiele fietsstallingen en andere fietsaccommodatie voorzien”, vervolgde Ruben. “Maar intussen kampt de huidige fietsenbergplaats met een nijpend plaatstekort. Zo zijn er dringend plaatsen voor bakfietsen in de overdekte stallingen nodig, niet enkel aan het station, maar ook aan de stadsbibliotheek. Voor fietskarren is er evenmin ruimte. We vinden met onze fractie dat de fietsmobiliteit nog meer gestimuleerd moet worden. Dus verdienen ook grotere fietscombinaties hun plek in de stedelijke fietsstallingen.”

Nieuwe fietsenstalling verwacht in de loop van 2021

“De fietsenstalling achter het station is al van nieuwe rekken voorzien”, antwoordde schepen van Mobiliteit Elsie Desmet (CD&V). “Er is ruimte voor 116 fietsen. Rekening houdend met de komst van de fietssnelweg dringt zich hier inderdaad een verhoging van de huidige capaciteit op. De NMBS verzekerde ons in het overleg dat er uitbreidingsmogelijkheden voorzien zijn.”

“In het overleg van 11 december vertelde de NMBS ons dat ze de definitieve studie van de nieuwe fietsenstalling verwacht tegen midden 2020. De uitvoering zou in 2021 gebeuren. In elk geval willen we dat de NMBS de plannen eerst aan ons voorlegt. Op 25 maart zitten we opnieuw samen.”

“In afwachting van de nieuwe fietsenstalling stelden we al de vraag om een zone te voorzien voor het stallen van bakfietsen, net zoals er een zone bestaat voor bromfietsen. De NMBS onderzoekt nu de mogelijkheid om zowel aan de voorzijde als de achterzijde van het station een aparte plaats voor bakfietsen en/of fietskarren te realiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier