Gloednieuw schietcomplex op De Ruiter in Roeselare opent half maart

Harry Stoop (voorzitter Rista), schepen José Debels en Peter Van de Loock (ondervoorzitter Rista) aan de 25 meterschietstand. Schepen Nathalie Muylle was verontschuldigd. © (Foto SB)
Philippe Verhaest

Het gloednieuwe schuttersgebouw in de Piljoenstraat op De Ruiter wordt in de loop van maart in gebruik genomen. De Schuttersvereniging Sint-Michiel neemt er haar intrek, maar er is ook ruimte voorzien voor gevechtssportclubs, katapultschieten en politietrainingen. De investering van 1,7 miljoen euro wordt gedragen door de stad en de vzw Rista.

De zoektocht naar een nieuwe locatie voor onder andere de Schuttersvereniging Sint-Michiel startte omdat het huidige gebouw van de club in de Leopold III-laan plaats moet maken voor een woonproject. “De gronden moesten uiterlijk dit jaar vrijgegeven zijn om door OVAM gesaneerd te worden zijn en daarom gingen wij vanuit de stad op zoek naar een nieuw onderkomen voor de honderden jaren oude schuttersclub, de Schierveldse Politiehond en Racing Club Roeselare. Die laatste heeft al een nieuwe thuis op het einde van de Kachtemsestraat, in de omgeving van de windmolens”, leggen sportschepen José Debels en schepen van Gebouwen Nathalie Muylle (CD&V) uit.

Die nieuwe thuis werd gevonden aan de begraafplaats van de Groene- en Piljoenstraat. “Op een stuk grond, dat aanvankelijk als uitbreiding voor de begraafplaats bestemd was, hebben we in nauwe samenwerking met de vzw Rista een gloednieuw complex neergepoot.”

De totale kostprijs van het project bedraagt 1,7 miljoen euro. Rista tekent voor 1,2 miljoen euro, terwijl de stad de rest van het bedrag inbrengt. Zo wordt ook de opschorting van de erfpacht van het oude schuttersgebouw, die nog tot 2032 liep, bekostigd. De stad stond ook in voor de aanleg van de nutsleidingen en de omgevingswerken.

De vzw Rista zorgt in dit dossier voor de nodige expertise. “We hebben ervaring met het bouwen van dergelijke complexen”, zeggen voorzitter Harry Stoop en ondervoorzitter Peter Van de Loock. “Peter De Brabandere van Rista is algemeen coördinator van dit project en heeft schitterend werk afgeleverd.”

Extra sportruimte

Het nieuwe schuttersgebouw is een multifunctioneel complex, met een schietbaan van 25 meter, een luchtdrukschietbaan van tien meter, een dojo (ruimte voor gevechtssporten, red.) van 16 bij 18 meter en een degelijk uitgebouwde cafetaria.

“Sint-Michiel kan gebruik maken van een moderne omgeving en we zorgen voor extra sportruimte in de stad. Win-win.”

“Met dit nieuwe gebouw zorgen we voor een win-winsituatie”, benadrukken schepen José Debels en Nathalie Muylle. “De schuttersvereniging kan straks gebruik maken van een moderne omgeving en we bieden een antwoord op de nood aan extra sportruimte in de stad.”

Rista fungeert als eigenaar van het schuttersgebouw, maar staat een deel van de ruimtes meteen af. “De cafetaria en 10-meterstand gaan naar Sint-Michiel en voor de 25-meterstand is een overeenkomst opgemaakt. De dojo blijft wel in handen van ons”, aldus de Rista-bestuursleden.

Voor de dojo hebben al een viertal gevechtssportclubs geïnformeerd. “We zullen uiteindelijk kiezen voor de club die hier het grootst aantal uren actief zal zijn, maar de vraag is groot. Ook andere sportverenigingen willen gebruik maken van het nieuwe gebouw. Dansclubs, tafeltennisclubs… Dat bewijst dat de vraag naar zo’n complex wek degelijk groot is.”

Ook de politiezone Riho zal intensief gebruik maken van het nieuwe schuttersgebouw. “Zij moesten tot nu naar Moeskroen voor de schietoefeningen, maar straks kunnen we ze gewoon op Roeselaarse bodem blijven”, klinkt het bij de stad. “En de aanwezigheid van de dojo is een welkom pluspunt, want zo kunnen ze hun trainingen rond geweldbeheersing en schietoefeningen bundelen op één locatie”, zeggen de schepenen José en Nathalie. “Ook de zones Arro Ieper en Grensleie zullen van onze accommodatie gebruik maken.”

Het nieuwe schuttersgebouw zal in de loop van maart stelselmatig in gebruik genomen worden. “Voor Sint-Michiel betekent dit een grote stap vooruit. Ze kunnen hun aantal schieturen uitbreiden en blijven de inkomsten van de cafetaria behouden.”

Naast het nieuwe gebouw zal de Schierveldse Politiehond eveneens op een terrein van de stad zijn ding kunnen doen. Voor het clubhuis annex kantine en berging en het sanitair blok plaatst de stad nog twee units. “De inrichting en het hondenparcours wordt door de vereniging zelf uitgevoerd. Tegen eind mei voorzien we de omheining, terreinverlichting, luifel en units. Het veld zelf wordt in juni ingezaaid en tijdens de zomervakantie zal de Schierveldse Politiehond naar zijn nieuwe thuis verhuizen.

toch een beetje spijt

Jacques Decancq, voorzitter van de schuttersvereniging Sint-Michiel, verlaat met spijt in het hart de huidige gebouwen langs de Leopold III-laan. “We zijn er al 22 jaar actief in een complex dat onze volledige eigendom is”, zegt hij. “In de Piljoenstraat wacht ons een moderne accommodatie, maar we zijn geen eigenaar meer. Een groot verschil. Maar we zullen er alles aan doen om onze werking verder te garanderen. Nu loopt de onderhandeling over de huurovereenkomst en tegen de zomervakantie willen we ook effectief verhuizen.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier