Serviceclub De Ronde Tafel schenkt innovatieve speelmat aan Sint-Jozefskliniek

De Ronde Tafels schonk een Matti toestel aan de Izegemse Sint-Jozefskliniek.© Frank Meurisse
De Ronde Tafels schonk een Matti toestel aan de Izegemse Sint-Jozefskliniek.© Frank Meurisse
Redactie KW

Serviceclub De Ronde Tafel schonk aan de dienst fysische revalidatie van de Sint-Jozefskliniek in Izegem een innovatieve speel- of oefenmat met groot tv-scherm. “Voor onze dienst fysische revalidatie een extra middel bij de behandeling van patiënten met verschillende aandoeningen”, zegt kinesiste Isabel Klok.

Matti, zo heet de tool die aan de Gentse universiteit uitgetest werd, bestaat uit een speel- of oefenmat met een tv-scherm ervoor. “Een innovatieve speelmat die een combinatie is van technologie en fysiotherapeutische ervaring”, vervolgt Isabel.

“En een extra tool waarmee we patiënten op een creatieve manier oefeningen kunnen laten doen. Patiënten met zeer diverse aandoeningen: neurologische, orthopedische, geriatrische, enz. Of om het in voor iedereen verstaanbare termen te zeggen aandoeningen als trombose, multiple sclerose, Parkinson …

Analyseren

In de speelmat steken sensoren met led-lichtjes die oplichten en die de bewegingen van de patiënt die erop staat registreren en analyseren.

“Bijvoorbeeld bij balansoefeningen krijgt de patiënt op het scherm aanwijzingen om zijn benen en voeten te verplaatsen en zo zijn evenwicht terug te vinden. Bovendien ziet hij zelf op het scherm hoe hij zijn houding verbetert en wat het resultaat is. Patiënten kunnen bijvoorbeeld ook nog op de mat oefenen met een rollator en zo zien wat ze moeten doen als ze met hun rollator op straat of in huis hun evenwicht zouden verliezen. De oefenmat Matti is in elk geval voor ons kinesisten een technologische en praktische tool en zeker een toegevoegde waarde voor onze revalidatieafdeling.”

De speelmat heeft verschillende oefenprogramma’s (games) zoals memory game voor een cognitieve training, goalie voor balans- en uithoudingsoefeningen, balance baem voor dynamiche balansoefeningen, obstacle runner voor het uithoudingsvermogen en wack-a-light voor de uitvalspassen.

Concentratie

Patiënt Patrick was op het moment dat wij daar waren balansoefeningen aan het doen. “Het is de eerste keer dat ik oefeningen doe op de Matti”, zegt hij. “En ik denk dat het in mijn geval een goed extra hulmiddel zal zijn voor mijn revalidatie. Ik moest me wel heel concentreren tijdens de oefeningen, maar dat lukte vrij goed.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier