Az Groeninge organiseert fietsevent om aandacht te vestigen op longziekte COPD

De Bike Challenge op Wereld COPD Dag wil actief zijn en blijven in de kijker zetten © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op 15 november is het ‘Wereld COPD Dag’. Onder het motto ‘Hoe meer je beweegt, hoe beter voor je longen’ werd in verschillende ziekenhuizen een nationale Bike Challenge georganiseerd. In AZ Groeninge fietsten enkele bekende Vlamingen mee met neusknijper en rietje in de mond om de beperkingen van de chronisch longaandoening te ervaren.

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische obstructieve longziekte die meer en meer mensen treft, maar weinig bekend is. De Bike Challenge wil meer aandacht vestigen op de ziekte en een belangrijke boodschap uitdragen om als COPD-patiënt actief te zijn en te blijven. “COPD komt door het inhaleren van irriterende stoffen zoals rook en dampen. De chronische ontsteking op de luchtwegen en de kapotte longblaasjes zorgen voor een chronische hoest en kortademigheid. Helaas is COPD ongeneeslijk”, zegt dr. Sofie Derijcke, diensthoofd longziekten.

“De chronische ontsteking op de luchtwegen en de kapotte longblaasjes zorgen voor een chronische hoest en kortademigheid. Helaas is COPD ongeneeslijk” – dr. Sofie Derijcke

Het leven van de patiënt wordt enorm beknot en de spieren gaan achteruit omdat ze stoppen met bewegen. Met de Bike Challenge op Wereld COPD Dag willen de centra fysische geneeskunde en longziektes de drie pijlers van de behandeling in de aandacht zetten. “Uiteraard stoppen met roken, het gebruik van puffers en revalideren. Die laatste is heel belangrijk om opnieuw de spieren te trainen en te verstrekken rond de longen. Ook ademhalingsoefeningen helpen om op een juiste manier te ademen en slijmen los te krijgen”, licht dr. Derijcke toe.

“Ik schrik enorm van de simulatie die de ademhaling immens beperkt. Deze Bike Challenge is een goed initiatief om aan mensen duidelijk te maken waarover COPD gaat” – Ruth Vandenberghe

Onder meer Eddy Planckaert, Nico Mattan, Ann Wauters, Justine De Jonckheere, Justine Ghekiere, Tim Declercq en enkele spelers van KVK kwamen langs om te fietsen tegen patiënten en medewerkers van az groeninge. Eerste schepen Ruth Vandenberghe nam het op tegen Eddy Planckaert. “Ik schrik enorm van de simulatie die de ademhaling immens beperkt. Deze Bike Challenge is een goed initiatief om aan mensen duidelijk te maken waarover COPD gaat.”

Dorine Wolfcarius (53) is sinds drie jaar COPD-patiënt. Zij fietste ook een tiental minuten deze namiddag. “Ik heb altijd een zuurstofmeter en mijn rollator nodig bij inspanningen. Voor die machine ging ik niet meer weg en kon ik zelfs geen boodschappen doen. Meer bekendmaking is goed, zo wordt de ziekte ook serieuzer genomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier