Wandeling Geestelijke Gezondheidszorg wil taboe doorbreken in Menen

© CL
Redactie KW

Taboe, verbannen naar een verborgen hoekje of een onderwerp dat onbespreekbaar is. De geestelijke gezondheidszorg kampt nog steeds tegen een overmacht aan onbegrip, terwijl de verschillende diensten de afgelopen maanden wel overbevraagd werden. “Dankzij een wandeltocht proberen we dit taboe te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar te maken” klinkt het overduidelijk bij Lisa Verbeke, coördinator voor het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg.

Tijdens de voorstelling van het nieuwe wandelparcours, dat alle diensten in het Meense portfolio in de verf moet zetten, was het vooral de toespraak van bevoegd Schepen Angelique Declercq die een pijnlijke realiteit naar voren bracht. “Wie een been breekt trekt richting spoed en binnen het uur staat men terug buiten, gips rond de breuk. Wie hulp zoekt voor mentale problemen kijkt op tegen een wachttijd die we niet in uren maar in maanden of zelfs jaren uitdrukken.”

De Schepen was dan ook blij met het initiatief dat het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg lanceerde. “We hebben wel degelijk een aanbod op gebied van hulpverlening voor mentale aandoeningen” pikt ze meteen in. “Helaas is dat tot op heden nog steeds ontoereikend en vooral tijdens de coronacrisis werd de druk op de ketel erg hoog. Vooral jongeren kregen te kampen met burn outs, eenzaamheid of een globaal ongelukkig gevoel. Als lokaal bestuur nemen we onze verantwoordelijkheid en zetten we massaal in op verschillende projecten en dankzij dit wandelinitiatief kunnen we ons aanbod in de verf zetten.”

Een wandeling, beschikbaar in 2 verschillende lengtes, brengt de wandelaars langsheen alle betrokken diensten die in de gemeente actief zijn. “Op iedere plaats werd een sticker met een QR code aangebracht” verduidelijkt Lisa. “Mensen kunnen die code scannen waardoor ze een filmpje te zien krijgen. In dat filmpje stelt de dienst zich voor en maken ze meteen ook duidelijk welke rol ze in het geheel spelen. Door deze manier van kennismaken proberen we de drempel te verlagen en mentale zorg heel wat toegankelijker te krijgen.”

(CL)

De wandeling kadert in de 10-daagse van de gezondheidszorg maar blijft ook na 10 oktober actief. Meet info is terug te vinden op de website www.psyzuid.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier