Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik wordt nieuwe eigenaar van failliet Triamant

Met op de achtergrond de drie woonblokken zien we v.l.n.r. voorzitter Guy Blancke, schepenen Lien Deblaere en Yves Obin, burgemeester Youro Casier, algemeen directeur Sonny Ghesquière, Angelique Rommelaere (directiecomité !Mpuls) en schepen Tom Durnez. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De failliete woon- en leefbuurt Triamant langs de Wervikstraat in Geluwe is verkocht aan de Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik. Het gaat in totaal om 118 flats en studio’s. De waarde van de site werd geschat op 21 miljoen euro. De curator kreeg een bod van drie geïnteresseerden. Het grootste bod kwam van !Mpuls. “Het is de bedoeling dat de eerste bewoners er zijn vanaf juli”, zegt algemeen directeur Sonny Ghesquière. Met De Klaproos kiest men ook voor een andere naam.

De vleugel achteraan boven de brasserie zal sociaal verhuurd worden. Het gaat om één vierde van het vroegere Triamant. In de twee vleugels parallel met de Wervikstraat komen er 65-plussers en mensen met een beperking. “Er is bij ons een vrij lange wachtlijst voor woongelegenheden voor senioren en is er dus zeker behoefte”, zegt de directeur.

In de twee vleugels gaat het om budgethuurwoningen aan een lagere huurprijs dan de markthuurprijs. ‘Wonen in Vlaanderen’ berekent de markthuurprijs. Op deze markthuurprijs is er een korting van minstens 15 procent.

Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de brasserie en de bijhorende keuken. “We staan open voor alle formules”, zegt Sonny Ghesquière. “De uitbating voorzien met een concessie is een mogelijkheid. Aan die kant is er ook een conciërgewoning. Mogelijks komt er hier dus een conciërge wonen.”

Nieuwe naam

Een deel van de site zijn langs de straatkant volkstuintjes. “De gebruikers moeten zich geen zorgen maken, ze kunnen blijven, we jagen niemand weg”, benadrukt de directeur. Nieuw wordt dus de naam: De Klaproos. “De naam Triamant heeft een negatieve klank in Geluwe en de regio en dus kiezen we voor een andere naam”, zegt de directeur.

De nieuwe naam komt er niet zomaar en heeft een dubbele verklaring. Aan de overkant van Triamant bevindt zich op de wijk Witte Poort een verkaveling die als naam de Klaproosstraat kreeg. “De naam verwijst ook naar een specifieke WOI-gebeurtenis die zich hier afspeelde”, vertelt de algemeen directeur. “In 2020 werden tijdens het archeologisch vooronderzoek bij de aanleg van GC Gilwe (vlak naast Triamant, red.) niet alleen brandgraven gevonden, maar ook de stoffelijke resten van enkele Britse soldaten. Ze sneuvelden begin oktober 1918 tijdens de bevrijding van Geluwe. De Klaproos kan specifiek verwijzen naar deze gebeurtenis – en is meteen een eerbetoon – of naar de Eerste Wereldoorlog in Geluwe in het algemeen.”

Faillissement

Groep Curamant vroeg in juni vorig jaar het faillissement aan. Het was een dochteronderneming van Triamant. De maatschappelijke zetel was gevestigd in Turnhout. Het nieuws werd zaterdagvoormiddag officieel bekendgemaakt. De afgelopen dagen werden ook de voorzitters van de vier fracties in de gemeenteraad van Wervik ingelicht door Sonny Ghesquière. “Dinsdag trok de curator naar de ondernemingsrechtsbank in Turnhout en kreeg daar groen licht voor ons bod”, zegt Ghesquière.

Lagere middenklasse steunen

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) liet zich voor het persmoment verontschuldigen, maar bezorgde wel een boodschap. “Met het systeem van budgethuren wil ik het aanbod aan betaalbare en sociale woningen verhogen”, klinkt het. “Vooral aan de onderkant van de private huurmarkt moet het aanbod omhoog. Dit systeem grijpt net daar in. In totaal maken we vanuit Vlaanderen 575 miljoen euro vrij om projecten zoals op Triamant te ondersteunen. Hiermee willen we uitdrukkelijk de lagere middenklasse steunen.”

“Dit project is meteen het grootste wat we, voorlopig, onder het systeem van budgethuren realiseren. We zetten hier echt een grote stap om in deze regio het aanbod aan betaalbare huisvesting te vergroten. Bovendien geeft dit project, gelet op de woelige geschiedenis, deze gebouwen opnieuw een kwaliteitsvolle invulling.”

Opluchting bij stad Wervik

De stad Wervik is ten zeerste opgelucht over de toekomst van de site. “Op die manier kan de buurt terug een aangename en kwaliteitsvolle invulling krijgen”, benadrukt burgemeester Youro Casier (Vooruit). Een plek waar het aangenaam wonen is en waar de bewoners met volle teugen kunnen genieten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier