“De zwaarste tijdrit van mijn leven”: wielerkampioene Jilke (17) wil nu botkanker overwinnen

Jilke Michielsen in 2022, toen ze het regelmatigheidscriterium WestSprint won dankzij twee Belgische titels. © Archief Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Jilke Michielsen, in 2022 nog Belgisch kampioen wielrennen bij de nieuwelingen, strijdt nu tegen kanker. Het einde van de behandeling is in zicht, maar opnieuw koersen zit er nog niet meteen in. “Maar volgend jaar word ik wereldkampioen in Rwanda”, vertelt de moedige 17-jarige uit Oostduinkerke in Het Laatste Nieuws.

Jilke Michielsen (17) is een groot wielertalent. Op 15-jarige leeftijd veroverde ze in juli 2022 de nationale titel bij de nieuwelingen. Later won ze ook nog onder meer het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Het leverde haar het eindklassement op in het regelmatigheidscriterium WestSprint en ze werd door onze krant benoemd tot Kinderkrak van Koksijde. De voorbije maanden was het echter stil rond het talent uit de Koksijdse deelgemeente Oostduinkerke.

Botkanker

Nu is duidelijk waarom: in september kreeg Jilke te horen dat ze aan agressieve botkanker in het bekken lijdt, schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Ondertussen is het einde van de behandeling in zicht en zijn de voorlopige resultaten hoopgevend. “Ik ben bezig aan de zwaarste tijdrit van mijn leven”, vertelt Jilke in een interview in de weekendkrant van HLN. “De bijwerkingen van de chemo zijn zo hevig dat ik zelfs met een shot morfine soms nog zit te brullen van de pijn. Ik heb al enkele keren tegen mama gezegd, op momenten dat ik superveel pijn had, dat ik er niet meer wilde zijn. Maar ik wil mezelf later niet moeten verwijten dat ik niet doorgezet heb.”

Wereldkampioen

Ondertussen kijkt de moedige Jilke ook vooruit: ze wil weer koersen. “Heel mijn leventje draaide rond koersen. Ik rijd al wedstrijden sinds mijn achtste. Enkele weken voor de diagnose kreeg ik te horen dat ik kans maakte om in de nationale ploeg te zitten. Wow! Ik hoopte al dat ik zou worden geselecteerd voor het EK en het WK in september. Ook daar heb ik veel om gehuild, dat ik die droom heb moeten laten schieten. Maar weet je wat? Volgend jaar in Rwanda word ik toch nog wereldkampioen!”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier