Gezocht: geschiedenis van Brugse bodybuilders
Heeft u nog foto’s of objecten het legendarische bodybuildingcentrum ACB Gym liggen? Dan kan je er zonder enige twijfel Sander Packo een groot plezier mee doen. De Jabbekenaar legt zich al vijf jaar intensief toe op de geschiedenis van de club. “Mijn doel is om alles wat mensen als Erwin Note en Thierry Gunst bereikt hebben, te koesteren, te respecteren en te herinneren.”
Sander Packo kreeg de passie voor het werken met gewichten en bodybuilding mee van zijn vader Luc, die ook al jarenlang traint en zijn zoon enkele magazine bezorgde van ACB, voluit Atletiek Centrum Blommaert. “Mijn vader ging in de jaren 70 met vrienden een paar keer trainen bij ACB en raakte zo ook aan de magazines uit die tijd”, vertelt Sander. “Er stonden ook foto’s in van die typische banken om gewichten te heffen. Mijn grootvader maakte als smid zo’n ijzeren bank na zijn uren. Die bank staat nog altijd in mijn hobbyruimte, samen met vele andere herinneringen aan ACB en bodybuilding in het algemeen. Mijn verzameling, die ik zo’n vijf jaar geleden begon, wil ik graag nog verder uitbreiden. Maar alles rond ACB is zeer zeldzaam geworden…”
Riant pand
Het Atletisch Centrum Blommaert werd opgericht in september 1951 door Carlos Blommaert, die hoofdzakelijk bezig was met atletiek maar ook gefascineerd raakte door het heffen van gewichten. De club was aanvankelijk gevestigd in de Bloemenstraat in Sint-Kruis. Omdat het voor Carlos steeds moeilijker werd om zijn zware dagtaak als steenhouwer te combineren met de club, hij liet de leiding van de club in handen van zijn broers Jacques (ondervoorzitter) en Julien (klusjesman en later secretaris).
“Arnold Schwarzenegger is nog verschillende keren in de club geweest”
De club verhuisde in 1960 naar een pand in de Guido Gezellelaan in Sint-Andries. Maar vooral vanaf de jaren 70 werd de club op een zeer hoog niveau gerund, vooral nadat die in 1972 verhuisde naar een riant pand in de Hoge Lane. De riante woning werd een heus epicentrum voor sport- en krachtliefhebbers, met Amerikaanse toestellen, blinkende spiegels aan bijna elke muur en de typerende klapdeurtjes. De broers Blommaert, die ook al de Belgisch Bodybuildingbond hadden opgericht, sloten zich zo bij de internationale bond aan en legden zo heel wat contacten.
“Vooral Julien, die steeds meer de sterke man van de club én van het bodybuilding in de streek werd, zorgde er voor dat er fris bodybuildingtalent werd opgeleid in de club”, weet Sander Packo, die de geschiedenis van de club bijzonder goed bestudeerde. “In die tijd waren ook grote kampioenen als Erwin Note en Thierry Gunst er actief. Zulke mensen moeten in ere gehouden worden. Doodzonde dat het niet automatisch gebeurt, daarom doe ik het. Mijn doel is om alles wat deze mensen bereikt hebben, te koesteren, te respecteren en te herinneren. Ik zou de geschiedenis van het ACB graag nog verder kunnen reconstrueren en ook mijn verzameling foto’s en andere souvenirs aanvullen. Wie me daarbij kan helpen mag me zeker contacteren.”
Twintig blikjes tonijn
Voor zijn verzameling kreeg Sander heel wat documentatie van voormalig bodybuildingkampioen Thierry Gunst. “Ik heb zeker mooie tijden gekend in het ABC”, vertelt Thierry Gunst. “Zo heb ik er nog samen getraind met Arnold Schwarzenegger. Voor hij een filmster werd, was hij een grote naam in de bodybuildingwereld. Hij was voor het eerst in de club in 1969 en is later nog wel enkele keren teruggekomen. In die jaren werden ook grote demonstraties georganiseerd in het Boudewijnpark, waar hij vaak aan deelnam.”
Thierry slaagde er in enkele jaren volledig te leven van zijn sport, als professional dus. “Op mijn twaalfde ben ik begonnen en tot mijn 22ste werkte ik volledig natuurlijk. Later nam ik ook supplementen, dat geef ik gerust toe, maar wel steeds onder medische begeleiding. Vooral een uitgebalanceerde voeding was heel belangrijk. Het was niet ongewoon om tijdens een maaltijd één kilogram vlees te eten. Veel kip, maar ook paardenvlees. Ook twintig blikjes tonijn per dag binnenspelen, was geen uitzondering… ”
>> Wie informatie of objecten heeft voor Sander Packo, kan hem bereiken via 0471 23 62 64.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier